Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κατάσταση του τουρισμού είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η υποστελέχωση στην ταξιδιωτική βιομηχανία, απειλεί την ανθεκτικότητα.
Αυτό αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα από το νεοσύστατο Tourism Employment Expansion Mandate (TEEM).

Το TEEM τέθηκε σε εφαρμογή από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανθεκτικότητας (RC) υπό την ηγεσία του υπουργού Τουρισμού της Τζαμάικα Edmund Bartlett.
Στόχος του είναι η παρακολούθηση των αναδυόμενων τάσεων και η προώθηση της ανθεκτικότητας.

Ενώ ο τουριστικός τομέας έχει τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομία έως και 10,6%, είναι ένας ευάλωτος τομέας που έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας με απώλεια άνω των 62 εκατομμυρίων εργαζομένων.

Ανησυχητικά στοιχεία για την υποστελέχωση

Το 68% είναι επί του παρόντος είναι υποστελεχωμένο. Ενώ το έλλειμμα του εργατικού δυναμικού έχει συζητηθεί ευρέως, δεν υπάρχουν δεδομένα που να κατανοούν πόσο ευρέως γίνεται αισθητό το ζήτημα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η έλλειψη πόρων παραμένει κρίσιμη για την προετοιμασία τροφίμων, την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τις πωλήσεις και τις κρατήσεις.

Έλλειμμα λόγω της εικόνας του κλάδου

Το 88% της παγκόσμιας ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας αναγνωρίζει το έλλειμμα στο εργατικό δυναμικό και το αποδίδει σε πρόκληση φήμης, που οδηγεί σε έλλειψη ταλέντων στον κλάδο.

Το ίδιο ποσό θα καλωσόριζε και θα υποστήριζε μια πρωτοβουλία για την κατανόηση του συναισθήματος των ταλέντων.

Οι νεότεροι δημογραφικά είναι πιο δύσκολο να προσελκυστούν

Το 62% είπε ότι οι 25-45 ετών είναι τα πιο δύσκολα ταλέντα για να προσελκύσουν τα ταξίδια και ο τουρισμός.

Τα ταλέντα επιλέγουν θέσεις εργασίας στην τεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα και όχι στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος

  • Το 80% αφήνει τις θέσεις εργασίας ανοιχτές περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
  • Το 82% αφήνει ανοιχτές θέσεις εργασίας αντί να πιέζει με άλλα μέσα.

Αυτό δείχνει ότι η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία ακολουθεί μια προσέγγιση αναμονής αντί να αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η ανθεκτικότητα δεν είναι προορισμός, είναι ένα ταξίδι

«Η ανθεκτικότητα δεν είναι προορισμός, είναι ένα ταξίδι, τόνισε ο Edmund Bartlett. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι σε συνεργασία μεταξύ μας για να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικές παράμετροι και οι κοινωνικές συνθήκες βελτιώνονται, ενώ αντιμετωπίζεται το κλίμα και το περιβάλλον.

Ανθεκτικότητα σημαίνει ότι προετοιμαζόμαστε για κρίσεις αντί να αντιδρούμε σε αυτές. Ας μην έχουμε περάσει από αυτήν την πανδημία χωρίς να έχουμε μάθει τα μαθήματα.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παραδείγματα που μπορούμε να αναπαράγουμε ενώ βελτιώνουμε τις δικές μας απαντήσεις, ανεβάζουμε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα.

Οικοδομούμε δυνατότητες και μοιραζόμαστε βέλτιστες πρακτικές, νέες τεχνολογίες και κοινωνικές φιλοσοφίες που διασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού καθώς οι εργαζόμενοι αγκαλιάζονται και ευδοκιμούν στον κλάδο».