Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πολιτικές αναταραχές αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα επαγγελματικά ταξίδια μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με την έκθεση Travel Risk Outlook της BCD Travel αντιπροσωπεύουν το 44% όλων των περιστατικών που σχετίζονται με ταξίδια το 2021.

Η έκθεση, που βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία από την ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων κρίσεων του BCD, ενσωματώνει έρευνα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Oxford Economics και το World Economic Forum.

Οι απειλές που σχετίζονται με μια παγκόσμια πανδημία κυριαρχούν στο μυαλό των ταξιδιωτικών διαχειριστών τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά, η έκθεση υπογραμμίζει αρκετούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφαλή και βιώσιμη επανέναρξη των επαγγελματικών ταξιδιών.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμοί και πυρκαγιές

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι σεισμοί και οι πυρκαγιές αποδεικνύονται πιο ενοχλητικά.
Το 2020, ο αριθμός των περιστατικών ανά εκατομμύριο επιβάτες αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 82% από έτος σε έτος. Περαιτέρω αύξηση 23% καταγράφηκε το 2021.
Σύμφωνα με την IPCC, οι επόμενες δύο δεκαετίες θα προαναγγέλλουν αναπόφευκτους πολλαπλούς κλιματικούς κινδύνους.

Πολιτικές αναταραχές

Οι πολιτικές αναταραχές και τα περιστατικά βίας ευθύνονται για περίπου το ένα πέμπτο όλων των γεγονότων που σχετίζονται με τον κίνδυνο από το 2019.

Η έκθεση επισήμανε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια «καταθλιπτική υπενθύμιση» της ανατρεπτικής δύναμης των γεωπολιτικών παραγόντων κινδύνου.
Όπως τονίζει πρέπει να υποστηρίζονται οι ταξιδιώτες για όλη τη διάρκεια ενός ταξιδιού και όχι αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας κράτησης.

Το κόστος ταξιδιού

Η ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας αναγνωρίστηκε επίσης ως πρόκληση για τους διαχειριστές ταξιδιών. Κυρίως λόγω της αύξησης του ταξιδιωτικού κόστους.
Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του Covid-19 μπορεί να μην είναι τόσο επιζήμιος όσο αρχικά φοβόταν.

Επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία της Oxford Economics, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η οικονομία πιέζει προς τα πίσω με ταχύτερους ρυθμούς περισσότερο απ’ ότι μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Η εμφάνιση της Omicron, σε συνδυασμό με την επακόλουθη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρέασαν τις προσδοκίες ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτές αρχικά μειώθηκαν από 1,25% (Νοέμβριος 2021) σε μόλις 0,17% (Μάρτιος 2022).

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

  • Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
  • Τρομοκρατία.
  • Απειλές για την υγεία.
  • Διστακτικότητα απέναντι σε εμβόλια.
  • Εμφάνιση νέων ανθεκτικών στα εμβόλια παραλλαγών του Covid-19.

«Οι ταξιδιώτες θα εκτεθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα κινδύνων καθώς ανακάμπτουν τα επαγγελματικά ταξίδια, δήλωσε ο Jorge Mesa, διευθυντής παγκόσμιας διαχείρισης κρίσεων στο BCD Travel.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εξοικειωθούν με αυτούς τους κινδύνους και να διασφαλίσουν ότι οι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς.

Η τεχνογνωσία των διαχειριστών ταξιδιών, αγορών και ασφάλειας δεν ήταν ποτέ πιο πολύτιμη από αυτή τη στιγμή.
Τα τελευταία δύο χρόνια τους έχουν προετοιμάσει για αυτή τη στιγμή».

Η έκθεση επισήμανε επίσης το νέο πρότυπο ταξιδιωτικού κινδύνου ISO 31030 ως έναν τρόπο για να βοηθήσει στη διαχείριση των ευθυνών και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής πολιτικής.