Για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη βιομηχανία σκι, προειδοποίησε στέλεχος της Hotelplan UK, μητέρας της Inghams.

Ο κ. John Mansell, Chief Operating Officer προέβη στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου Abta Delivering Sustainable Travel στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας: «Το σκι θα είναι μια εντελώς διαφορετική βιομηχανία σε 10 ή 20 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή είναι μια καταστροφή για τη βιομηχανία του σκι. Το χιόνι λιώνει.

Η μέση θερμοκρασία στις Άλπεις αυξάνεται. Η γραμμή του χιονιού υποχωρεί γρήγορα. Η σεζόν του σκι είναι ένα μήνα μικρότερη από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1970. Οι παγετώνες λιώνουν και αναμένουμε να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα».

Ο κ.Mansell περιέγραψε «έναν φαύλο κύκλο», κατά τον οποίο οι βροχοπτώσεις αυξάνονται και μειώνουν δραματικά τον όγκο του χιονιού.

Σημείωσε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα λαμβάνουν δραστικά μέτρα προκειμένου να επιβιώσουν, κυρίως με τη χρήση της τεχνολογίας η οποία παραμένει πάντως δαπανηρή.

Η εταιρεία έχει υπογράψει τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, μαζί με 800 άλλους ταξιδιωτικούς και τουριστικούς οργανισμούς, και έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά 50% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και να επιτύχει το «καθαρό μηδέν» έως το 2050.

Ο κ. Mansell υποστήριξε: «Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στα θέρετρα μας. Πολλά από αυτά, ωστόσο, θα δυσκολευτούν οικονομικά. Αρκετά στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ποδηλασία, αναρρίχηση, σπα”.