tourismos3105«Όλα ξεκινούν από το Λονδίνο» επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι επιχειρηματίες του τουρισμού και δεν έχουν άδικο. Η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως, η World Travel Market (WTM), που ανοίγει τις πύλες της σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, δεν δίνει μόνο μια πρώτη «γεύση» από τις τάσεις της ζήτησης και των κρατήσεων, αλλά μαζί με την έκθεση του Βερολίνου αποτελούν το βασικότερο δείκτη για την πορεία του τουρισμού την επόμενη σεζόν.

Επιφυλακτικοί μεν, αισιόδοξοι δε, προσέρχονται όπως σημειώνουν στο Capital.gr οι Έλληνες ξενοδόχοι και πράκτορες στα ραντεβού τους με τους μεγάλους tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και τις αεροπορικές εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση (όπως για παράδειγμα η Tui Travel, o Thomas Cook, η British Airways, η Ryanair και όλα τα online συστήματα κρατήσεων) και που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τις διεθνείς τουριστικές εξελίξεις της χρονιάς που έρχεται. Κατά την περσινή διοργάνωση οι προκρατήσεις προς τη χώρα μας από τη βρετανική αγορά για το 2014 ήταν αυξημένες κατά 10%. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί ή τουλάχιστον να διατηρηθεί και για το 2015.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες από τους επιχειρηματίες που βρίσκονται ήδη από χτες στο Λονδίνο, το κλίμα για την Ελλάδα είναι και αυτή τη φορά ιδιαίτερα θετικό, αφού η χώρα κατάφερε φέτος να κρατήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ψηλά τον πήχη της ζήτησης, διατήρησε τις τιμές σταθερές και προσπάθησε να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν πως δεν σημειώθηκαν αναταραχές κατά τη φετινή σεζόν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται στην World Travel Market με το «ατού» ότι χειρίστηκε πολύ καλά το θέμα με τους Ρώσους τουρίστες κατά τη διάρκεια των απανωτών πτωχεύσεων των ρωσικών πρακτορείων. Όπως τονίζεται, η χώρα θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός πως επικρατεί ηρεμία την τελευταία διετία και πως η χώρα επανήλθε δυναμικά στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.

Η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών έχει κυρίως να κάνει με τη διατήρηση της ομαλότητας και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ζήτησης. Προς τον παρόν πάντως οι συνθήκες δείχνουν να είναι ευνοϊκές, γεγονός που διατηρεί υψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Πέραν όμως από τα νεότερα που θα υπάρξουν για την πορεία των προκρατήσεων κυρίως από τη βρετανική αγορά για το 2015, η ελληνική παρουσία μέσω του ΕΟΤ και των τουριστικών προορισμών στην έκθεση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού παραδοσιακά στο περιθώριό της γίνονται σημαντικές συναντήσεις, αλλά και ανταλλαγές απόψεων για τις διεθνείς τουριστικές τάσεις. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως περίπου 3.000 δημοσιογράφοι αναμένεται να δώσουν το παρόν στο Λονδίνο. Στην έκθεση θα πάρουν μέρος περίπου 5.000 εκθέτες με 50.000 συμμετέχοντες από 183 χώρες, ενώ οι τουριστικές συμφωνίες που θα κλειστούν υπολογίζεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. στερλίνες από 2,2 δισ. πέρσι.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr