Με ράθυμους ρυθμούς κινείται η έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΔΗΣ), μολονότι οι συνθήκες εν όψει αξιολόγησης επέβαλαν γρηγορότερες κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο  -η χώρα έχε δεσμευθεί ότι η στελέχωση του θα είχε ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2016- δεδομένου ότι ο νέος θεσμός καλείται να συντονίσει 4 ετερόκλητους «παίκτες» του δημοσίου, παρότι ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ βρίσκονται ήδη πιο κοντά (οι άλλοι δύο «παίκτες» είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της υπό σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών Δημοσίου).  

Αυτήν την περίοδο ζεσταίνονται οι μηχανές αναφορικά με τη στελέχωση του Υπερταμείου και ήδη, μετά τις γκρίνιες για το εποπτικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2016, ιδιαίτερες βολές δέχεται προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για την επιλογή του στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου του νεόδμητου φορέα, πρόσωπο που οι κακές γλώσσες λένε ότι δύναται να αποδειχθεί ακόμη και χαίνουσα πληγή για την εικόνα του εγχειρήματος. Και τούτο διότι η επί θύραις Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Ουρανία Αικατερινάρη φέρεται να έχει εμπλακεί ως στέλεχος της διοίκησης στην υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ, για την οποία ασκήθηκε δίωξη. Μια υπόθεση που βρίσκεται εν εξελίξει με κατηγορούμενες όλες τις διοικήσεις της ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια καθώς επίσης και τους γενικούς διευθυντές της εταιρείας (στην υπόθεση δικάζονται περί τα 59 άτομα).

Βέβαια η πρώην αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015 εμπλέκεται όχι μόνο στην υπόθεση της ΓΕΝΟΠ TOURS όπως ονομάστηκε αλλά και σε εκείνη του εργοστασίου-φαντάσματος της ΔΕΗ στην Ρόδο για την οποία επίσης ασκήθηκαν διώξεις.

Σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 1148/2015 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών η κα Αικατερινάρη διώκεται για το αδίκημα (κακούργημα) της άμεσης συνέργιας σε απιστία σχετική με την υπηρεσία. Μάλιστα αυτές τις ημέρες κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην δίκη για τα διαβόητα ΓΕΝΟΠ-ΤΟΥΡΣ που διεξάγεται χωρίς την παρουσία της ΔΕΗ η οποία αρνήθηκε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Όπως και να έχει όμως οι αρμοδιότητές της κ. Αικατερινάρη στη ΔΕΗ αφορούσαν πρωτίστως τα οικονομικά της εταιρείας, τις επενδυτικές σχέσεις, τα χρηματοοικονομικά, τις σχέσεις με τράπεζες κλπ.  Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα για την επιλογή της στο υπερταμείο , παρά μόνο σε περίπτωση καταδίκης (υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο θέμα είχε δημιουργηθεί και με την κ. Σακελλαρίου του ΤΧΣ).

 Η κα Αικατερινάρη που είναι κόρη της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της ΔΗΜΑΡ κας Ασημίνας Ξηροτύρη, η οποία εκλεγόταν στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει  εξειδίκευση στον τομέα της ενέργειας αλλά και της ναυτιλίας, διαθέτει η νέα επικεφαλής του υπερταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του νέου υπερταμείου, με την κ. Αικατερινάρη να έχει ενεργή ανάμειξη στα δρώμενα του κλάδου τόσο εξαιτίας της θητείας της στον ιδιωτικό τομέα και σε τραπεζικά ιδρύματα όσο και εξαιτίας της 5ετούς θητείας της ως αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ.

Επισημαίνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα η εμφανίσιμη κ. Αικατερινάρη είχε ξεκινήσει την καριέρα της στο Λονδίνο στην Texaco (σήμερα Chevron) έχοντας απασχοληθεί στην ανάπτυξη επενδύσεων στην περιοχή της Κασπίας και στη συνέχεια στην Deutsche Bank. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε στις τράπεζες Eurobank και BNP Paribas, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος με ειδίκευση στον τομέα της ενέργειας.

 Από τον Ιανουάριο του 2010 (επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου) ανέλαβε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ με αρμοδιότητα στα οικονομικά και ιδιαίτερα τις επενδυτικές σχέσεις. Μεταξύ άλλων η ίδια μαζί με τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα της εταιρείας κ. Αρθούρο Ζερβό είχαν διαπραγματευτεί τα δύο εταιρικά ομόλογα που εξέδωσε η ΔΕΗ ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Μετά την παραίτηση του κ. Ζερβού, την άνοιξη του 2015,  η ίδια είχε παραμείνει για ένα μεταβατικό στάδιο ως αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, στη συνέχεια ωστόσο αποχώρησε από την εταιρεία προκειμένου να αναλάβει θέση εταίρου στην Ernst & Young. Τέλος στο νέο της πόστο ασχολήθηκε κυρίως με τον τομέα της ναυτιλίας.

 Πέραν της κας Αικατερινάρη το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου όρισε ως, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Γιώργο Διαμαντόπουλος και ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο Στέφανος Γιουρέλης. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται από τον υπουργό Οικονομικών και η ανακοίνωση των μη εκτελεστικών μελών. Αξίζει να σημειώθεί ότι η θητεία τους θα είναι τετραετής,

Τα βιογραφικά των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, είναι τα εξής:

 Ο κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1951. Σπούδασε στο Deree και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το University of Massachusetts Amherst. Έχει εμπειρία σε σημαντικές θέσεις πολυεθνικών με τετραετή θητεία ως Δ/νων Σύμβουλος της Jacob Suchard Ελλάδος, καθώς και άλλα 17 έτη ως Δ/νων Σύμβουλος της Kraft Foods Ελλάδος. Έχει διατελέσει μέλος του ΣΕΒΤ, CAOBISCO, ΕΑΣΕ, ΕΕΔΕ και ΣΔΕ.

Επίσης ο κ. Στέφανος Γιουρέλης γεννήθηκε το 1964. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών. Εργάστηκε για 19 χρόνια στην Hewlett Packard, εκ των οποίων 4 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής Ελλάδος και 4 χρόνια ως Δ/νων Σύμβουλος Αφρικής και Ελλάδος με έδρα το Dubai.

 Υπογραμμίζεται ότι το  Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) δεν ασκεί μάνατζμεντ στο Υπερταμείο. Τα πέντε μέλη του είναι οι : α) Γεώργιος Σταμπουλής, β) Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς, γ) Όλγα Χαρίτου, δ) Ζακ Λε Παπ (Γάλλος), ε) Ντέιβιντ Βεγκάρα (Ισπανός).

Τέλος πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου είναι ο κ. Ζακ Λε Παπ, που όπως έχει γνωστοποιηθεί από διάφορους κύκλους, διατηρεί αγαστή σχέση με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.