της Εύας Οικονομάκη
Ζημιά 70% σε επίπεδο τζίρου εκτιμάται ότι θα καταγράψει ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που οδήγησε στην ακύρωση των μισών διεθνών συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος, με το υπόλοιπο 50% να έχει μετατεθεί για το 2021.
«Το 30% των συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος ήταν διεθνή. Από αυτά το 15% ακυρώθηκε, καθώς πρόκειται για συνέδρια που πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο και το 2021 θα διεξαχθούν σε άλλη χώρα, ενώ το 15% μετατέθηκε για του χρόνου», εξηγεί η Ειρήνη Τόλη, πρόεδρος του HAPCO (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων).
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο εθνικών συνεδρίων, το 25% έχει μεταφερθεί για το 2021 και ένα 10% πραγματοποιείται διαδικτυακά, ακολουθώντας την τάση της εποχής, με τον κλάδο να ευελπιστεί ότι θα… ρεφάρει το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. «Στόχος μας είναι τα συνέδρια που δεν έχουν ακυρωθεί, δηλαδή το 35% των εθνικών συνεδρίων να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο», επισημαίνει στο Tourism Today η Ειρήνη Τόλη.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι η πλειονότητα των συνεδρίων στην Αθήνα πραγματοποιείται το δίμηνο Οκτωβρίου (18,7%) – Σεπτεμβρίου (16,8%), ενώ ιδιαίτερα δυναμικοί μήνες ως προς τον συνεδριακό τουρισμό είναι και ο Μάιος (11,2%), ο Απρίλιος (10,3%) και ο Ιούνιος (10,3%).
«Ο μισός Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος έχουν χαθεί για εμάς», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας των απωλειών που καταγράφει ο συνεδριακός τουρισμός, επηρεάζονται και άλλα συναφή επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη διεξαγωγή συνεδρίων.
«Ένας σύνεδρος ξοδεύει πολλά περισσότερα από έναν απλό τουρίστα, ο συνεδριακός τουρισμός φέρνει στο κράτος πολλαπλάσια έσοδα από αυτά που φέρνει ο κλασικός τουρισμός», προσθέτει η πρόεδρος του HAPCO.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Συνδέσμου Συνεδρίων για το 2019, η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο και ανά διοργάνωση στην Αθήνα εκτιμήθηκε στα 2.023 ευρώ, τη στιγμή που στα 840 δισ. δολάρια αποτιμάται η αξία της αγοράς διοργάνωσης συνεδρίων κι εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο.
«Θα πρέπει η κυβέρνηση με κάποιον τρόπο να μας εντάξει στο ίδιο πλαίσιο λειτουργίας με τα ξενοδοχεία και όχι με τα θεάματα. Η πλειονότητα των συνεδρίων είναι ιατρικά, άρα οι συμμετέχοντες σε αυτά αφενός είναι διαπιστευμένοι και αφετέρου, αφού ανήκουν στην επιστημονική κοινότητα, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Άλλωστε, τα συνέδριά μας προγραμματίζονται σε πόλεις που υπάρχουν επαρκείς υποδομές υγείας σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος», τονίζει η Ειρήνη Τόλη.
Ανεβαίνει σκαλοπάτια
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Σύνδεσμος Συνεδρίων (International Congress and Convention Association – ICCA), η Ελλάδα το 2019 βρέθηκε στην την 21η θέση, με 202 διεθνή συνέδρια, στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη, ανεβαίνοντας 4 θέσεις σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2019 η Ελλάδα κατέλαβε την 13η θέση από τη 14η στην οποία βρισκόταν το 2018, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να προπορεύονται.
Παράλληλα, η Αθήνα το 2019 κατάφερε να κερδίσει την καλύτερη διάκριση που έχει πετύχει ποτέ στη διεθνή κατάταξη του συνεδριακού τουρισμού, καθώς αναρριχήθηκε στη 17η θέση από την 24η στην οποία βρισκόταν το 2018.
Το 2019 διοργανώθηκαν συνολικά 107 διεθνή συνέδρια στην Αθήνα και συμμετείχαν 43.520 άτομα έναντι 90 διεθνών συνεδρίων που διοργανώθηκαν το 2018 με 36.841 συμμετέχοντες. Τα έσοδα για την ελληνική πρωτεύουσα ανήλθαν για το 2019 περίπου στα 87,8 εκατ. ευρώ.