Της Εύας Οικονομάκη
Ισχυρό πλήγμα δέχεται η ελληνική κρουαζιέρα, η οποία, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταγράφει απώλειες ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τις μεγάλες εταιρείες του θαλάσσιου τουρισμού να έχουν ακυρώσει τις προσεγγίσεις τους στα ελληνικά λιμάνια μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
«Όλες οι εταιρείες, όπως είναι φυσικό, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους μέχρι τις 24 Απριλίου ή την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Βέβαια, εκτιμούμε ότι η επανέναρξη των δρομολογίων θα πάει ακόμα πιο πίσω λόγω της υφιστάμενης κατάστασης», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, μείωση κατά 40% σε σχέση με το 2019 τόσο σε επίπεδο προσεγγίσεων όσο και σε επίπεδο αριθμού επιβατών προβλέπουν για το 2020 φορείς του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι «το καλύτερο σενάριο». «Όλα εξαρτώνται από το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι τα κρουαζιερόπλοια. Δεν υπάρχουν ακυρώσεις για το διάστημα από τον Ιούνιο και μετά, ωστόσο, πλέον υπάρχει μηδενική ζήτηση, δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις και ενδέχεται μελλοντικά να υπάρξουν και ακυρώσεις», προσθέτουν.
«Για να ανακάμψει η παγκόσμια κρουαζιέρα θα χρειαστεί να περάσουν 3-4 χρόνια. Οι απώλειες είναι μεγάλες. Η δε ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος μέχρι σήμερα εκτιμάται στα 70 δισ. δολάρια παγκοσμίως, με τις μετοχές των κολοσσών της κρουαζιέρας να έχουν πέσει στο 80%-85% της αξίας τους», συμπληρώνουν.
Έτος-ρεκόρ το 2019
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ). Συγκεκριμένα, καταγράφηκε άνοδος κατά 14,34%, σημαντικά μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, σε επίπεδο προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, με τον αριθμό να ανέρχεται στις 3.899 (από 3.410 το 2018). Αντίστοιχα, αύξηση σε ποσοστό 15,64% κατέγραψαν και οι αφίξεις των επιβατών κρουαζιέρας που έφτασαν τις 5.537.500 (από 4.788.642 το 2018).
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα έσοδα από την κρουαζιέρα για το 2019 ανήλθαν σε 475 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,8% σε σχέση με το 2018, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον συγκεκριμένο κλάδο προσέγγισαν τα 433 εκατ. ευρώ.