Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις και δη εκείνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μεταφορών (σ.σ.: τουριστικά λεωφορεία), με αιχμή την ενεργειακή κρίση, καθώς και για τα πρώτα μηνύματα της φετινής τουριστικής σεζόν μιλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, στον Alpha 98,9, ο Αρης Μαρίνης, πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

«Μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας με τον κορωνοϊό, ήρθε η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των καυσίμων, που για μας είναι το 30% των εξόδων μας. Αντιλαμβάνεστε ότι με μια αύξηση 50% δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καθόλου και να κινήσουμε τα λεωφορεία. Όλα τα συμβόλαιά μας είναι προσυμφωνημένα εδώ και 1 και 2 και 3 χρόνια. Στα περισσότερα συμβόλαια δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και το δύστυχες είναι ότι ακόμη και για τις συμβάσεις που έχουμε με το ελληνικό Δημόσιο, όπως οι περιφέρειες που μετακινούμε τα σχολεία, δεν έχουμε πάρει αναπροσαρμογή στις τιμές παρότι προβλεπόταν στις συμβάσεις», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Αρης Μαρίνης, λέγοντας πως πλέον ο κλάδος ζητεί μια επιπλέον επιδότηση στο καύσιμο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

«Αυτό που ζητάμε είναι οι 120 δόσεις από τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί προ κορωνοϊού και ρυθμίστηκαν, υπολογίζοντας ότι θα μπορούσαμε να τα πληρώσουμε κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού -αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορέσαμε, χαθήκαν οι δόσεις- να επαναρρυθμιστούν και να διαγραφούν οι τόκοι και να επανέλθουμε σε ένα καινούργιο καθεστώς 120 δόσεων. Θα ήταν μια μεγάλη ανάσα για εμάς εφόσον όλο αυτό το πρόβλημα ρευστότητας συνεχίζεται», προσθέτει.

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι μια απελευθέρωση της αγοράς με κανόνες, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματίες του χώρου, ώστε να προσφέρουμε ένα έργο στις υπεραστικές μεταφορές, αντάξιο ή και καλύτερο από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή και φυσικά και με καλύτερη τιμή. Ένα έργο που θα είναι προς όφελος των πολιτών», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ.

«Είχαμε ξεκινήσει πολύ θετικά, είχαμε πλησιάσει στις προκρατήσεις τα νούμερα του 2019, αλλά μετά την έναρξη του πολέμου υπάρχει μια γενικότερη παγωμάρα από τους πελάτες μας, τους Ευρωπαίους και της Αμερικής, περιμένοντας την εξέλιξη. Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως και αυτό έχει παγώσει τις κρατήσεις προσωρινά. Σίγουρα δεν είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα όσο ήταν πριν από 2 μήνες», καταλήγει ο Αρης Μαρίνης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://soundcloud.com/user-665020045/aris-marinis-ston-chari-3