του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Έκπτωτος ο ανάδοχος του La Mirage βγαίνει ξανά σε διαγωνισμό μαζί και το Σαρόγλειο Μέγαρο, βγήκε η προκήρυξη για το ESPERIA, 50 ακίνητα βγάζουν στο αφυρί 3 ασφαλιστικά Ταμεία.

Μάχη χαρακωμάτων αναμένεται να δοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στο μέτωπο των ακινήτων της Αθήνας.

Τρία εμβληματικά ξενοδοχειακά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αυτόνομα πολυόροφα κτίρια, που δύναται να γίνουν ξενοδοχεία, βγάζει σε διαδικασία αξιοποίησης το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ΟΑΕΔ και Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας μέσω της ΥΠΑΑΠΕΔ επιδαψιλεύουν ελκυστικά ακίνητα προς κάθε ενδιαφερόμενο με επίκεντρο την ξενοδοχειακή αξιοποίηση τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής έκπτωτος κηρύσσεται ο ανάδοχος (ήταν και ο μοναδικός που κατέθεσε προσφορά) του 208 δωματίων La Mirage με αποτέλεσμα το Ταμείο Αεροπορίας. μέσω της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων να δρομολογεί επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για το ξενοδοχείο της Πλατείας Ομονοίας.

Σημειωτέον ότι το πρώην ξενοδοχείο το οποίο παραμένει κλειστό από το 2008 είχε «βγει» προς μίσθωση ουκ ολίγες φορές τόσο από την ΥΠΑΑΠΕΔ όσο και από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, από την πλευρά του ιδιοκτήτη, ωστόσο όλοι οι διαγωνισμοί που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας είχαν αποβεί άκαρποι, δεδομένου ότι το -σημαντικό- αρχικό ενδιαφέρον από υποψηφίους μισθωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέμενε στη …θεωρία, χωρίς να μετουσιώνεται τελικά σε οριστική προσφορά.

Κτίρια Ασφαλιστικών Ταμείων

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι επενδυτές, ο όμιλος Μουσαμά και funds προς ώρας φαίνεται να ερίζουν για το ξενοδοχείο ESPERIA, πλησίον της πλατείας Συντάγματος.

Κατά πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται ο όμιλος Λασκαρίδη για την απόκτηση της συγκεκριμένης μονάδας.

Ειδικότερα στις 11 Μάϊου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το ESPERIA, το τριώροφο ξενοδοχείο ATHENS ΙΝΝ με τα ισόγεια καταστήματα του στην Βίκτωρος Ουγκώ και το παλαιό Εφετείο Αθηνών το ξενοδοχείο AMBASSANDEUR, στην οδό Σωκράτους.

Αν κάποιος παρατηρήσει το κάδρο όπου αποτυπώνεται η περιγραφή των 50 ακινήτων που αξιοποιούν τα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία διακρίνει δυνητικά προς τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδο στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου.

Ενώ υπάρχουν και αυτόνομα κτίρια, μεγάλης επιφάνειας στις οδούς Ομήρου, Γλάδστωνος, Μουμούρη, Μενάνδρου, Ζαλοκώστα, Ιουλιανού, Πανεπιστημίου (ΙΝΤΕΑΛ), και 7όροφο κτίριο στην οδό Δραγατσανίου.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι παράλληλα, με το νέο εγχείρημα του «La Mirage», η ΥΠΑΑΠΕΔ σκοπεύει να βγάλει εκ νέου στην αγορά, ένα ακόμη ακίνητο, επίσης στην Ομόνοια, που δεν είναι άλλο από το Σαρόγλειο Μέγαρο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ).

Το κτίριο με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. επί της Σταδίου 65 έχει χρήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εμπορικής ή τουριστικής φύσης όπως η δημιουργία πολυκαταστήματος, ξενοδοχείου, πολυτελούς φοιτητικού ξενώνα και γραφείων εταιρειών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν ενδιαφερθεί μεγάλα ονόματα του εγχώριου real estate, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα στο κομμάτι του τουριστικού real estate, επενδύοντας παράλληλα και στο νέο επενδυτικό προϊόν των οργανωμένων φοιτητικών εστιών.

Σημειώνεται ότι στην Πλατεία Ομονοίας γνωστός φούρνος-αλυσίδα επιθυμεί την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Μπάγκειον.

Όμως έπονται ακόμη πολλές εγκρίσεις, ωστόσο η αγορά αναμένει ότι η αξιοποίηση ενός από τα πιο ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Υπουργείο Εργασίας

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας, απευθύνει δύο ξεχωριστές προσκλήσεις: α) προς ιδιώτες και β) προς νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τους ενδιαφερόμενους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Οι προσκλήσεις -σύμφωνα με την ανακοίνωση- σηματοδοτούν την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος «Αξιοποίηση των ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», που υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2017 από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Ο νέος κύκλος στοχεύει αφενός σε κοινωνικές χρήσεις από κοινωφελείς φορείς, συνεργασίες νεοφυών ή νεανικών επιχειρήσεων, πολιτισμού και αφετέρου στην αμιγώς εμπορική αξιοποίηση για στοχευμένα ακίνητα όπως ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων.

Σε αυτή τη φάση, άλλο ένα τμήμα του μεγάλου αποθέματος ακινήτων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αποκτήσει νέες χρήσεις μετά από πολυετή αδράνεια.

Το απόθεμα ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ υπερβαίνει τα 1.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

Κενά είναι το 49% εξ αυτών και η απονέκρωση των κτιρίων εκτιμάται ότι προκάλεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνήθηκαν για την περίοδο 2010-2016, απώλειες περίπου 420 εκατομμυρίων ευρώ σε αξία γης και αντίστοιχη απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο διαρκεί μόλις 10 μήνες, ενεργοποίησε μεταξύ άλλων με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (ΦΚΑ) όπως και τον ΟΑΕΔ και θεωρείται αυτή τη στιγμή επιτυχημένο, κινούμενο εντός των αρχικών στόχων όπως και των χρονοδιαγραμμάτων του.

Τα επόμενα βήματα επέκτασης του προγράμματος αναμένονται στις πόλεις του Πειραιά και του Βόλου. Όπως προαναφέρθηκε ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η 11η Μαΐου 2018 και ώρα 14:00. Οι προτάσεις υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στις αρμόδιες Υπηρεσίες του οικείου (π.χ. ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΠ, ΟΑΕΔ) ιδιοκτήτη Φορέα.