Της Κατερίνας Καρσιώτη

Με φόντο το Κάστρο του Ακροκορίνθου, η εμπειρία βρίσκεται ανάμεσα στο πιο “αρχαίο ταξίδι” του σήμερα. Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα αλλά και από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, η Αρχαία Κόρινθος φαντάζει απλά μοναδική για να “ντύσει” την εξόρμηση  το Σαββατοκύριακο.

Σε έναν προορισμό από τον οποίο ο ταξιδιώτης έχει να αποκομίσει πολλά, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει ιστορίες και μύθους αλλά και να απολαύσει φυσικό τοπίο, τοπικές γεύσεις και μία θέα που θα ¨χτυπάει¨ το παράθυρο του δωματίου του.

Εμπειρίες σχεδιασμένες ανάμεσα στο τότε και στο τώρα οι οποίες τελικώς θα δημιουργήσουν την μία και μοναδική Βιωματική Εμπειρία που θα πάρει μαζί σου ως “σουβενίρ”.

Πεζοπορία στον Ακροκόρινθο: Περίτρανα τρανός “σαγηνεύει” στο πιο ψηλό διάζωμα

Σε 575 περίπου υψόμετρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει μία από τις πιο σημαντικές καστροπολιτείες να γυρνά 360 μοίρες γύρω από εκείνον. Με μία θέα που κόβει την ανάσα και με ένα αγροτουριστικό τοπίο που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις

Ο Ακροκόρινθος βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού από εδώ μπορούσαν να ελέγχουν τη μοναδική είσοδο από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Πελοπόννησο αλλά και την επικοινωνία του Κορινθιακού με τον Σαρωνικό κόλπο.

Mε την πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου να χρονολογείται στα τέλη 7ου-6ου π.Χ. αι., όταν η Κόρινθος γνώρισε την πρώτη μεγάλη ακμή ιδρύοντας πλούσιες αποικίες, όπως την Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Υψώνεται στα ΝΔ της Αρχαίας Κορίνθου και αποτέλεσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου. Περπατώντας την καστροπολιτεία απλά θα μαγευτεί και παράλληλα θα μεταφέρεσαι σε ένα άλλο χωρόχρονο.

Πρόσωπα, ιστορία, μύθοι, μυστήρια ξετυλίγονται γύρω από τα οχυρωματικά τείχη και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Με προσοχή και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλοντα χώρο, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει το πιο must πικ νικ ανάμεσα στην ιστορία, και να απαθανατίσει την αγαπημένη του φωτογραφία με φόντο ένα σκηνικό που δεν έχει όρια.

Mία ισχυρή πόλη – κράτος με πολλά πρόσωπα σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε ένα εξολοκλήρου σύγχρονο μουσείο με μοναδική μουσειολογική προσέγγιση παρουσιάζεται μία ισχυρή πόλη-κράτος με πολλά πρόσωπα μέσα από τις εκθέσεις που φιλοξενεί.

Η περιδιάβαση θα δημιουργηθεί σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του μουσείου με μία άπλετη και δημιουργική συζήτηση με τους αρχαιολόγους. Μία εξολοκλήρου “θεματική ξενάγηση” η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε διαφορετικά μουσειακά πλαίσια. Η μετάβαση από την Κόρινθο των προϊστορικών χρόνων στην Κόρινθο που αποτελεί μία ισχυρή πόλη – κράτος εκπλήσσει και εντυπωσιάζει.

Στην Κόρινθο ως αποικία των Ρωμαίων ανακαλύπτει κανείς ένα άλλο πρόσωπο της πόλης στην οποία θα “χάνεται” κυριολεκτικά σε ένα σημαντικό αριθμό ψηφιδωτών από τις ρωμαϊκές επαύλεις καθώς και σε αντικείμενα υψηλού κάλλους προερχόμενα από την μεταβυζαντινή περίοδο καθώς και από την εποχή της Φραγκοκρατίας.

Ξενάγηση γύρω από τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα και το ρωμαικό forum

Μετά την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο η ξενάγηση εντός του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί κάτι περισσότερο από σταθμό.

Μία τοποθεσία που βρίσκεται ψηλά στις λίστες των επισκεπτών καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο μαγικούς αρχαιολογικούς χώρους με χιλιάδες επισκέψεις ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή σεζόν από ξένους και Έλληνες. Μοναδικά Ιερά, ναοί, κρήνες, λουτρά, ωδείο, και θέατρο αποτελούν μόνο κάποια από τα σημεία του forum που αποτελούν πραγματικούς θησαυρούς.

 

Επίσης την θέαση όλων αξίζει το λεγόμενο Βήμα του Αποστόλου Παύλου που είναι η μεγάλη εξέδρα που βρισκόταν στο κέντρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, από όπου οι αξιωματούχοι απευθύνονταν στους πολίτες. Προφανώς, λόγω της σύνδεσής του με τον Απόστολο το Βήμα μετατράπηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο σε χριστιανικό ναό. Το Rostra συνδέεται άμεσα με τον θρησκευτικό τουρισμό στη περιοχή και βαδίζει σε βήματα εξαιρετικά επιτυχημένα.

Περίπατος στα παραδοσιακά σοκάκια για γαστρoνομική περιπέτεια

Στο παραδοσιακό χωριό, ο ταξιδιώτης αφήνεται στην πιο νοσταλγική γραφικότητα. Κάθε σημείο του έχει και ένα διαφορετικόα αυθεντικό αφήγημα.

Εντός του χωριού, μπορεί να επισκεφθεί τα καταστήματα κεραμικής ώστε να μάθει όλα τα μυστικά της αρχαίας αυτής μοναδικής τέχνης καθώς και τα πανέμορφα καταστήματα με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα αλλά και να ανακαλύψει τα αγαπημένα του σημεία για να “κλέψει” την μοναδική θέα είτε προς την θάλασσα είτε προς το κάστρο.

 

Το μυστικό είναι να γίνει ένα με τους ντόπιους και να ακολουθήσει τις προτάσεις τους γιατί σίγουρα θα εντυπωσιαστεί. Μετά την περιπλάνηση στο χωριό, ταβέρνες, γλυκοπωλεία και εστιατόρια μεταφέρουν ένα γαστρονομικό αφήγημα με γεύσεις και προτάσεις της παράδοσης αλλά και άλλες πιο σύγχρονες και δημιουργικές.

Γευσιγνωσίες και δοκιμές τοπικών προϊόντων

Ο αγροδιατροφικός τομέας του προορισμού είναι πλούσιος με τοπικά καλούδια, αυθεντίες του τόπου. Η Αρχαία Κόρινθος διαθέτει ένα πλούσιο καλάθι τοπικών προιόντων που έχουν άμεση σχέση με την αρχαιότητα και παράγονται σήμερα στο παραδοσιακό χωριό από αξιόλογους παραγωγούς.

Οι λάτρεις των γευσιγνωσιών έχουν την ευακιρία να κάνουν δοκιμή των προϊόντων, να γνώρισουν τους ανθρώπους και το αφήγημα που κρύβεται πίσω από αυτά και έπειτα να τα φιλοξενήσουν στο δικό τους τραπέζι.

Ίσως και για πρώτη φορά ο επισκέπτης να δοκιμάσει το μοναδικό Οξύμελι φτιαγμένο πιστά πάνω στη συνταγή του Γαληνού, να πραγματοποίησει  το δικό του olive oil tasting με τις ποικιλίες κορωνέικη και μανάκι, να απολαύσει συνταγές γλυκές και αλμυρές που περιέχουν την βασίλισσα “μαύρη” σταφίδα καθώς  να πασπαλίσει τα εδέσματα από ντόπιο και γευστικότατο πετιμέζι ή μέλι.

Αυγουστιάτική πανσέληνος σαν καμία άλλη

Μία νύχτα που όλοι περιμένουν. Αποτελεί μία εμπειρία που όποιος βρεθεί στην Αρχαία Κόρινθο στα τέλη του Αυγούστου δεν πρέπει σίγουρα να χάσει.

Με τον ναό του Απόλλωνα να στέκει στο πλάτωμα του βραχώδους λόφου και το μεθυστικό φεγγάρι να σκαρφαλώνει ακριβώς από πάνω, βρίσκεται κανείς “μάρτυρας” της πιο μυσταγωγικής εμπειρίας.

Μέσα από ένα σύνολο πολιτιστικών δρώμενων που  πλαισιώνουν την βραδιά, με βιολιά, κιθάρες και καλλιτέχνες, ο επισκέπτης καλείται  να απολαύσει την αυγουστιάτική πανσέληνο στην Αρχαία Κόρινθο η οποία δεν μοιάζει με καμία άλλη…