Αρχαιολογικοί θησαυροί της Ιεράπετρας, που υπενθυμίζουν τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά, «επιστρέφουν» στον τόπο τους, στην Ιεράπετρα, σε ψηφιακή, μεν, μορφή, αναδεικνύοντας, δε, την πλούσια πολιτιστική ιστορία μας.
Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραδόθηκε στο δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θοδωρή Καλαντζάκη, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα», κ. Γιάννη Ροβιθάκη, το τρισδιάστατο ψηφιακό υλικό που παραχώρησε η Ιταλίδα ερευνήτρια δρ. Μαρτσέλα Ντε Πάολι, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση από το Εθνικό Μουσείο της Βενετίας.
Ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και η Ιεραπετρίτισσα καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, δρ. στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο (Ιταλίας), κ. Χρύσα Δαμιανάκη, είχαν διοργανώσει σχετική εσπερίδα την Τετάρτη 24 Αυγούστου του 2016, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στην οποία βασική ομιλήτρια ήταν η δρ. Μαρτσέλα Ντε Πάολι, κύρια επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βενετίας, όπου παρουσιάστηκαν οι ξενιτεμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ιεράπετρας, οι οποίοι βρίσκονται στο Μουσείο της Βενετίας.
«Στο μεταξύ, ενώ γίνονται συζητήσεις για να βρεθεί το κατάλληλο δημοτικό οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστεί, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, από το Δήμο Ιεράπετρας και την Αρχαιολογία, μια μεγαλύτερη Αρχαιολογική Συλλογή, που θα λειτουργεί και σαν κέντρο πολιτισμού και ιστορίας, η κ. Μαρτσέλα ντε Πάολι μάς παραχώρησε τα τρισδιάστατα ψηφιακά αρχεία που απεικονίζουν τις ξενιτεμένες αρχαιότητες της αρχαίας Ιεράπυτνας, και οι οποίες βρίσκονται στο Μουσείο της Βενετίας», μας είπε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας κ. Γιάννης Ροβιθάκης.
Αυτά τα αρχεία παραδόθηκαν από τον κ. Ροβιθάκη στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, για να εκτεθούν στο δημοτικό ψηφιακό Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο παλιό Δημαρχείο.
Πριν μερικούς μήνες, η κ. Μαρτσέλα ντε Πάολι παρουσίασε σε εκδήλωση στην Ιεράπετρα την ψηφιακή επεξεργασία των τριών ελληνορωμαϊκών γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βενετίας, που είχαν ξενιτευτεί από την Ιεράπετρα.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης έγιναν από την Περιφέρεια Veneto, με ευρωπαϊκά κονδύλια και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριότητας και Τουρισμού – Polo Museale του Veneto. Είναι φτιαγμένες στο πλαίσιο μιας διεθνούς σχέσης ανταλλαγής και με στόχο την προώθηση της εικονικής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της διασκορπισμένης αρχαιολογικής κληρονομιάς της αρχαίας Ιεράπυτνας.
Τα γλυπτά
Τα τρία γλυπτά που παρουσιάστηκαν βρίσκονται στο Μουσείο της Βενετίας. Το 1596, το ένα από αυτά έγινε δωρεά από τον Φεντερίκο Κονταρίνι, εισαγγελέα του Αγίου Μάρκου, και τα άλλα δύο το 1598 βρέθηκαν στο κληροδότημα του Ioanni Mocenigo, που ήταν επιστάτης στο Χάνδακα, στο τέλος του 16ου αιώνα. Το πρώτο είναι ένα άγαλμα μιας Νηρηίδας σε ένα δελφίνι, η οποία έχει το ταίρι της, την αδερφή της, σε ένα γλυπτό που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράπετρας.
Τα δύο αγάλματα, σε πεντελικό μάρμαρο, ήταν διακοσμητικά στοιχεία από ένα σιντριβάνι ή μια νύμφη, του οποίου γλυπτά της στοιχεία έπρεπε να ήταν κατά ζεύγη. Πρόκειται για ρωμαϊκά έργα, εμπνευσμένα από τους αρχαίους Αθηναίους του 390 π.Χ.