Δύο σημαντικά έργα πολιτισμού, η ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήλου, ένα όνειρο των Τηλίων για πολλά χρόνια, και η αποκατάσταση του εσωτερικού της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου, μπαίνουν στο στάδιο της υλοποίησης.

Ηδη ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 2,38 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το Μουσείο θα ανεγερθεί με την βιοκλιματική τεχνολογία, με τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε έκταση 798 τ.μ. στις νότιες παρυφές του Μεγάλου Χωριού Τήλου, η οποία δωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.

Το Μουσείο και η μόνιμη έκθεση της αρχαιολογίας και της ιστορίας του νησιού, προορίζεται να λειτουργήσει όχι μόνο ως χώρος παρουσίασης αξιόλογων αρχαιολογικών εκθεμάτων, αλλά και ως μια αφετηρία αρχαιολογικής και οικολογικής εξερεύνησης της Τήλου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών.