Στάσιμη παραμένει η τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας και έτσι θα παραμείνει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ο λόγος φυσικά είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη χώρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Ισπανία κατέγραψε 1,2 εκατ. διεθνείς αφίξεις, όπως ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).

Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε πτώση 88,5% των ξένων τουριστών στην Ισπανία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Όσον αφορά στις δαπάνες, η “κατάρρευση” είναι ακόμη μεγαλύτερη (κατά 89%), φτάνοντας μετά βίας τα 1,3 δισ. σε έσοδα.

Το 2021 αναμένεται να είναι μια καλύτερη χρονιά. Τα σύνορα αναμένεται να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο χάρη στις επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού.

Κυβέρνηση, εργοδότες και μεγάλες ενώσεις του κλάδου συμφώνησαν σε αυτό. Όλοι φαίνονται αισιόδοξοι και δεσμευμένοι να επιτύχουν το 50% των διεθνών αφίξεων του 2019.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από την ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε ήδη τις προβλέψεις του σε 42,4% κατά τη διάρκεια του έτους.

Λιγότεροι ταξιδιώτες, λιγότερες δαπάνες

Η μείωση των δαπανών είναι κάπως υψηλότερη από εκείνη των διεθνών αφίξεων. Αυτή η τάση επαναλαμβάνεται από την αρχή της πανδημίας: το ταξίδι είναι λιγότερο συχνό και οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα. Ωστόσο, αυτό βιώνεται επίσης στον εγχώριο τουρισμό.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η μέση ημερήσια δαπάνη ανά ταξιδιώτη ήταν 117 ευρώ.

Προς το παρόν, ο μόνος δείκτης που αυξάνεται είναι η διάρκεια των ταξιδιών, η οποία ξεπερνά τις 9 ημέρες σε σύγκριση με 7,5 ημέρες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι δύο μεγαλύτερες αγορές πηγή τουρισμού για ξένους τουρίστες στην Ισπανία είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν φτάσει 302.069 και 187.470 ταξιδιώτες αντίστοιχα από τις δύο αυτές χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώην μεγαλύτερη αγορά στην Ισπανία, πρόσθεσε μόνο 55.752 ταξιδιώτες (μειωμένοι κατά 97,2 %) λόγω των αυστηρών περιορισμών της χώρας στα διεθνή ταξίδια.

Περισσότεροι από 700.000 ταξιδιώτες αναψυχής

Παρά τους ισχυρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ισπανία και την Ευρώπη, 704.750 διεθνείς τουρίστες επισκέφτηκαν την Ισπανία για αναψυχή το πρώτο τρίμηνο του έτους.