Οι βιώσιμες τάσεις των πράσινων αεροπορικών εταιρειών, της οικολογικής φιλοξενίας, των βιώσιμων αξιοθέατων, των προϊόντων τοπικής προέλευσης και των μακρόπνοων κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα αντιπροσωπεύουν βασικές εστίες στο Arabian Travel Market (ATM) 2023, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTC) από 1- 4 Μαΐου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το θέμα της «Working Towards Net Zero», η 30ή έκδοση του ATM θα δει εμπειρογνώμονες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται στα ΗΑΕ για να εξερευνήσουν το απελευθερωμένο μέλλον των παγκόσμιων ταξιδιών.

Η επερχόμενη έκδοση της εκδήλωσης θα αξιοποιήσει τη θέση της Μέσης Ανατολής ως παγκόσμιου ηγέτη στην πράσινη καινοτομία, παρέχοντας ένα φόρουμ στο οποίο οι επαγγελματίες του ταξιδιού, του τουρισμού και της φιλοξενίας μπορούν να επιδείξουν βιώσιμες εξελίξεις, ενώ μοιράζονται γνώσεις και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κλάδο.

Η Danielle Curtis, Διευθύντρια Έκθεσης ME, Arabian Travel Market, δήλωσε: «Η 30η έκδοση του ATM όχι μόνο θα οδηγήσει στη σημασία της εργασίας προς το καθαρό μηδέν στον τουριστικό τομέα της Μέσης Ανατολής, αλλά και θα παρουσιάσει τα πρακτικά βήματα που γίνονται σε όλη μας για την επίτευξη περιφερειακών και παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας.

«H ATM ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι του προς το καθαρό μηδέν και η επερχόμενη έκδοσή του θα φωτίσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τον υπεύθυνο τουρισμό σε όλη την περιοχή μας και πέραν αυτής», πρόσθεσε η Curtis.

«Από την αεροπορία και τα αξιοθέατα μέχρι τα θέρετρα και τα εστιατόρια, προσβλέπουμε στη διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζει η Μέση Ανατολή –και θα συνεχίσει να παίζει– στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου ταξιδιωτικού κλάδου χωρίς άνθρακα».

Σύμφωνα με το Sustainable Travel International, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ATM 2023, οι διοργανωτές της εκδήλωσης έχουν επισημάνει πέντε βιώσιμες τάσεις που έχουν ήδη αποκτήσει σημαντική δυναμική στη Μέση Ανατολή και οι οποίες φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο συνεχιζόμενο ταξίδι του κλάδου προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές:

  1. Πιο πράσινες αεροπορικές εταιρείες
  2. Οικολογικά ξενοδοχεία και θέρετρα
  3. Βιώσιμα αξιοθέατα και δραστηριότητες
  4. Προϊόν τοπικής προέλευσης
  5. Στρατηγικές από πάνω προς τα κάτω

Η ATM 2023 θα προσφέρει μια παγκόσμια πλατφόρμα για περιφερειακούς εμπειρογνώμονες για να εξερευνήσουν το βιώσιμο μέλλον του κλάδου τους ενόψει του COP28, που θα πραγματοποιηθεί στο Expo City Dubai τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Κάθε χρόνο, η ATM υπογραμμίζει συγκεκριμένες πτυχές του ταξιδιού που θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει ο κλάδος προς τα εμπρός. Η έκδοση του 2023 θα διερευνήσει πώς είναι πιθανό να εξελιχθούν οι καινοτόμες τάσεις βιώσιμων ταξιδιών, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν στρατηγικές ανάπτυξης σε βασικούς κάθετους τομείς.