
Στο πάγωμα οδηγεί όλα τα δημόσια έργα η Κυβέρνηση με την προχειρότητα και την απουσία προγραμματισμού που νομοθετεί, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Παγώνουν όλες οι προμήθειες του δημοσίου και όλα τα δημόσια έργα, λόγω της παντελούς απουσίας κοινής λογικής και στοιχειώδους διοικητικής αντίληψης της Κυβέρνησης. Η εφαρμογή του ν. 4412/2016 αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής της προχειρότητας και της απουσίας προγραμματισμού με την οποία νομοθετεί και ασκεί διοίκηση η Κυβέρνηση.
Με τον ως άνω νόμο τίθενται νέοι κανόνες σύναψης-ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ως άνω νόμος απαιτείται η έκδοση μιας σειράς παράγωγων νομοθετημάτων (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι), τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία των προβλεπομένων, εκ του νόμου, ψηφιακών υποδομών (προτυποποίηση των τευχών δημοπράτησης και σχεδίων συμβάσεων, διαλειτουργικότητα με τις ιστοσελίδες των αναθετουσών αρχών, σύστημα ηλεκτρονικών κληρώσεων ΥΠΟΜΕΔΙ και σύστημα ανάρτησης πληροφοριών από τους φορείς στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΜΕΔΙ), ώστε να μπορεί να προκηρυχθεί και να δημοπρατηθεί ένα δημόσιο έργο.
Περαιτέρω, δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί τα πρότυπα τεύχη διακήρυξης για προμήθειες και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η πραγματοποίηση οιασδήποτε σύμβασης από την πιο απλή, όπως η προμήθεια γραφικής ύλης, μέχρι την πιο σύνθετη, όπως η κατασκευή ενός σημαντικού έργου υποδομών. Μάλιστα, το πάγωμα αφορά όλες τις δημόσιες συμβάσεις ανεξαρτήτου πηγής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών και άλλων πόρων.
Δεδομένου ότι τα προαναφερόμενα απαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί, καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του νόμου, παρά την έναρξη της ισχύος του από τη δημοσίευση του (08-08-2016), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η προκήρυξη ή δημοπράτηση οποιουδήποτε έργου. Οι εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για την έναρξη ή/και τη συνέχιση έργων που υλοποιούνται σταδιακά και έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, για την περιοχή της Κρήτης και του Ηρακλείου, η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται το «πάγωμα» μιας σειράς έργων, όπως η επέκταση του Βενιζέλειου νοσοκομείου, τα έργα της αναβάθμισης σχολικών υποδομών, όπως το Καπετανάκειο και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί Καστελίου και Πύργου, οδικά έργα, δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί, καθώς και άλλα σημαντικά θέματα όπως οι συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών.
… Το πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί καν, εάν η Κυβέρνηση είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις στον προαναφερόμενο νόμο που να ορίζουν το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να εφαρμόζεται μέχρι την ολοκλήρωση των παράγωγων νομοθετημάτων.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει από την κοντόφθαλμη πολιτική της. Η συνέχιση και η επιτάχυνση των δημοσίων έργων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την λειτουργία της τοπικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή του ν. 4412/2016;
- Για ποιο λόγο δεν υπήρξαν μεταβατικές διατάξεις στον ως άνω νόμο, ώστε να ρυθμίζονται τα θέματα αυτά και να γίνονται απρόσκοπτα οι δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών και έργων;
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων και τη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, προκειμένου να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ο προαναφερόμενος νόμος;
4. Προτίθεστε, για το μεταβατικό χρονικό διάστημα και μέχρι να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του ν. 4412/2016, να εφαρμοσθεί το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;».