Αύξηση 125% κατέγραψαν το 2016 οι διανυκτερεύσεις μέσω Airbnb στο Άμστερνταμ συγκριτικά με το 2015, αγγίζοντας τα 1,7 εκατ. Το μερίδιο αγοράς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενοικίασης καταλυμάτων εκτοξεύθηκε κατά 10,7% (από 5,4%) σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία. Για πρώτη φορά, τα νούμερα της Airbnb στις Κάτω Χώρες αναλύθηκαν για τη Χάγη και το Ρότερνταμ, όπου το μερίδιο αγοράς ήταν 7,3% και 6,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με κοινή μελέτη της Colliers International και της σχολής ξενοδοχείων στη Χάγη.

Οι περισσότερες κρατήσεις Airbnb πραγματοποιούνται στο κεντρικό τμήμα της πόλης. Το 64% των διανυκτερεύσεων κρατούνται σε πέντε περιοχές: Κέντρο-Δύση, Baarsjes & Old West, Κέντρο-Ανατολή, Pipe και Westerpark. Σε αντίθεση με ό, τι λέει η Airbnb, οι τουρίστες δεν διαχέονται σε όλη την πόλη.

Η μέση τιμή για μία νύχτα το 2016 αυξήθηκε σχεδόν κατά 3% στα 140 ευρώ. Αυτό συμβαδίζει με την άνοδο των τιμών στα ξενοδοχεία. Για ένα κοινό δωμάτιο, έπρεπε οι τουρίστες να καταβάλλου σημαντικά περισσότερα από το προηγούμενο έτος (+ 35%). Οι επισκέπτες είναι συνεπώς πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τη διαμονή τους, ακόμη και αν πρέπει να μοιραστούν ένα δωμάτιο. Σημειώνεται ότι όλο και πιο πολλοί πολίτες του Άμστερνταμ επιθυμούν να επωφεληθούν από την επιτυχία της Airbnb. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων διπλασιάστηκε σε πάνω από 32.000., το 35% των οποίων προσφέρεται από οικοδεσπότες με πληθώρα καταλυμάτων, σημάδι ότι αποτελεί μέρος της επαγγελματικής μίσθωσης.

Το μερίδιο αγοράς της Airbnb

Η Χάγη ήταν η δεύτερη πόλη των Κάτω Χωρών το 2016, με τις υψηλότερες κρατήσεις μέσω Airbnb, καθώς πραγματοποιήθηκαν 126.000 διανυκτερεύσεις. Το Ρότερνταμ ήρθε τρίτο με 116.000 διανυκτερεύσεις. Αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς το Ρότερνταμ καλωσόρισε κατά 13% περισσότερους επισκέπτες ξενοδοχείων συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, οι περισσότεροι επισκέπτες διαμένουν μέσα και γύρω από το κέντρο της πόλης στο Ρότερνταμ και τη Χάγη. Και στις δύο πόλεις, περισσότερα από τα δύο τρίτα των καταλυμάτων κρατήθηκαν στις πιο δημοφιλείς τρεις συνοικίες της πόλης.

Οι μέσες τιμές ανά διανυκτέρευση ήταν πολύ χαμηλότερες από ό, τι στο Άμσταρνταμ. Στη Χάγη, οι επισκέπτες πλήρωναν 79 ευρώ τη νύχτα, ενώ στο Ρότερνταμ η τιμή ήταν 72 ευρώ. Η τιμή για ένα κοινό δωμάτιο ήταν επίσης φθηνότερη από ό, τι στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται

Η ανάπτυξη συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς στο Άμστερνταμ καταγράφηκαν περισσότερες από 367.000 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016. Στη Χάγη, η αύξηση ήταν 32% και στο Ρότερνταμ το 40%. Η προσδοκία είναι ότι το 2017 θα αποτελέσει ακόμη ένα έτος ρεκόρ για την Airbnb.