Ικανοποιητική -εν μέρει – είναι η τουριστική κίνηση φέτος στην περιοχή της Σητείας, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του σε τοπικό μέσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης.

Ειδικότερα ο κ. Κακουράκης σημείωσε ότι : «Δυστυχώς με το άνοιγμα των ανταγωνιστών μας βλέπουμε μία μετακίνηση επισκεπτών, όπως για παράδειγμα των Γάλλων που παραδοσιακά επέλεγαν Μαρόκο, Τυνησία και αρχίζουν και πάλι να κατευθύνονται σε αυτούς τους προορισμούς. Επίσης των Γερμανών προς Τουρκία, όπου για φέτος δεν είναι πολύ αισθητή η μείωση, όμως δεν ξέρουμε τί μέλει γενέσθαι την επόμενη τουριστική περίοδο».

Στον αντίποδα, «το παρήγορο και ελπιδοφόρο είναι ότι αυξάνεται η κίνηση από τις σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, των οποίων οι κάτοικοι δεν προτιμούν αυτούς τους προορισμούς που προαναφέρθηκαν. Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία και για την επόμενη χρονιά. Διότι οι Σκανδιναβοί προτιμούν τόπους όπως ο δικός μας και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ήδη στην περιοχή της Σητείας δημιουργούνται επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες από την Σκανδιναβία. Ήρθαν πέρυσι -κάποιοι μάλιστα επανήλθαν στην διάρκεια της σαιζόν- κι έρχονται και φέτος πολύ περισσότεροι.

Πρόκειται για επισκέπτες που μπορεί για χρόνια να επιλέγουν έναν προορισμό, όταν τους ικανοποιεί για τις διακοπές τους. Είναι πολύ θετικό σύμφωνα και με τα σχόλια τους ότι η ευρύτερη περιοχή της Σητείας καλύπτει τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες τους, δηλαδή όμορφο φυσικό περιβάλλον, ηρεμία, τοπική φιλοξενία, καλές υπηρεσίες. Οι ίδιοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την περιοχή μας.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση από την Σκανδιναβία αποτυπώνεται σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, αλλά και άλλους εμπλεκόμενους με τον τουριστικό τομέα, όπως τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δεδομένου ότι οι επισκέπτες αυτοί δεν είναι πελάτες all inlcusive και κινούνται σε εστιατόρια, καφετέριες κλπ. Είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι και οι επαγγελματίες του κλάδου αυτού έχουν αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους προς τους επισκέπτες μας»,σημειώνει ο κ. Κακουράκης.

Οι Έλληνες

Στην περιοχή της Σητείας λοιπόν φέτος στην πλειοψηφία τους είναι Σκανδιναβοί, ακολουθούν Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ιταλοί.

Πάντως και φέτος δεν προβλέπεται μεγάλη κινητικότητα από Έλληνες επισκέπτες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν στη πλειονότητά του οι Έλληνες πολίτες. «Ανασταλτικός παράγοντας», όπως ανέφερε ο κ. Κακουράκης, «είναι και το κόστος μεταφοράς -ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Αθήνα επί παραδείγματι για μία οικογένεια με μεταφορικό μέσο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και ο χρόνος διακοπών όσων Ελλήνων επισκέπτονται την περιοχή. Ενώ στο παρελθόν έκαναν δεκαπενθήμερες διακοπές πλέον δεν ξεπερνούν -στην καλύτερη περίπτωση- τη μία εβδομάδα.

Η προβολή της περιοχής

Η φετινή λοιπόν είναι καλύτερη σαιζόν σε σχέση με πέρυσι για την περιοχή της Σητείας, αλλά με τις ιδιαιτερότητες ως προς καταλύματα, όπως προαναφέρθηκε. Στόχος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας είναι και η επόμενη να είναι καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό και για το λόγο αυτό στις προθέσεις της Ένωσης είναι η διαρκής και στοχευόμενη προβολή της περιοχής.

«Θα συνεχίσουμε την προβολή στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Κακουράκης, «εστιάζοντας και κάνοντας πιο δυναμική την δράση μας στην Σκανδιναβία, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η επισκεψιμότητα από εκεί στην περιοχή μας. Πρέπει να προσέξουμε αυτήν την αγορά διότι διαφαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο θα παρουσιάζει αυξητική τάση. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε την προβολή του τόπου στοχευμένα σε εκθέσεις, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο και τον ΟΑΣ, δίνοντας βαρύτητα στην Σκανδιναβία, αλλά συμμετέχοντας και σε άλλες εκθέσεις. Επικεντρωνόμαστε σε περιοχές που θεωρούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή μας-γι’ αυτά που διαθέτει -όπως έγινε και με την Σκανδιναβία και να είναι εύκολη η πρόσβαση.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει αρχίσει και συνεχίζεται ενημέρωση αναλυτική όλων των τουριστικών πρακτόρων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ώστε να γίνουν γνωστές οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του αεροδρομίου Σητείας. Παράλληλα γίνεται ενημέρωση για την δυναμική σε επίπεδο ξενοδοχείων και καταλυμάτων Νομού Λασιθίου. Το αεροδρόμιο Σητείας είναι πύλη εισόδου και θέλουμε η κίνησή του να είναι αυξητική κάθε χρόνο. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Σητείας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, κάτι που απαιτεί βέβαια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια.

Το Σεπτέμβριο αναμένονται και Ολλανδοί blogers, που θα φιλοξενηθούν στην Σητεία για να γνωρίσουν και να προβάλλουν την περιοχή στην χώρα τους».