Οι αρχές της Βαρκελώνης σχεδιάζουν να αυξήσουν τον τουριστικό φόρο τον επόμενο χρόνο. Ήδη, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας μελετά το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης για αύξηση των τουριστικών φόρων στην πόλη. Η πρόταση είναι να αυξηθεί ο τουριστικός φόρος στα τουριστικά καταλύματα από 4 έως 2 ευρώ (σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 0,9 και 2,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση) μεταξύ του πρώτου και δευτέρου εξαμήνου του 2020.

Ηχηρό “όχι” από τους επιχειρηματίες στον τουριστικό φόρο

Η πρωτοβουλία όμως έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαρκελώνης (Empresaris de Catalunya), που χαρακτήρισε την πρόταση “απαράδεκτη”.
Η Ένωση Ξενοδόχων εξέφρασε την πρόθεσή της να φτάσει μέχρι το δικαστήριο εάν εγκριθεί η αυθαίρετη όπως την χαρακτηρίζουν, πρόταση. Όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι και άλλοι τομείς όπως εστίαση, μεταφορικά μέσα, μουσεία, αξιοθέατα και χώροι αναψυχής επωφελούνται από τον τουρισμό χωρίς να υπόκεινται όμως στη φορολογία.

Η αύξηση του φόρου έρχεται σε μία εποχή μείωσης 4,2% του τουρισμού στην Καταλονία. Οι αναταραχές στη Βαρκελώνη, προκάλεσαν πτώση 50% στις κρατήσεις των ταξιδιών, ακυρώσεις πτήσεων και εκτροπή αρκετών κρουαζιέρων σε άλλες πόλεις. Επιπλέον, οι διανυκτερεύσεις από Ισπανούς κατοίκους δεν κατάφεραν να ανακάμψουν και παραμένουν κάτω μετά από το παράνομο δημοψήφισμα το 2017.