Τα τέλη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθούν σε 2,08 £ ανά επιβάτη για κάθε πτήση.

Οι λεπτομέρειες προέρχονται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιέγραψε τους προτεινόμενους νέους ελέγχους τιμών για την Nats (En Route) plc (Nerl) – θυγατρική της Nats Holdings.

Η Nerl είναι ο πάροχος των περισσότερων υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η CAA ρυθμίζει τις τιμές που μπορεί να χρεώσει στις αεροπορικές εταιρείες για τις υπηρεσίες που παρέχει στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι οι έλεγχοι τιμών θα επιτρέψουν στη Nerl να ανακτήσει το κόστος της από την περίοδο της πανδημίας.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προτείνει ελέγχους τιμών που σημαίνουν ότι η Nerl αναμένεται να αυξήσει τη μέση τιμή μονάδας για τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητές της το 2023 έως το 2027 κατά περίπου 26%, από 42 £ σε 53 £ σε τιμές 2020 ή από 47 £ σε 64 £.

Παρά αυτές τις αυξήσεις, οι χρεώσεις της Nerl αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το μέσο επίπεδο που είχε σημειωθεί από το 2015 έως το 2019, πριν από τον αντίκτυπο της πανδημίας, και θα πρέπει να παραμείνουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές συγκρίσεις, ανέφερε η CAA.

Η προσωρινή απόφαση δίνει επίσης κίνητρα στη Nerl να προσφέρει περιβαλλοντικές βελτιώσεις, ιδίως όσον αφορά πιο αποτελεσματικές διαδρομές πτήσης και μειώσεις των καθυστερήσεων που προκαλούν αναστάτωση.

Ο Andrew Walker, επικεφαλής οικονομολόγος στην CAA, δήλωσε: «Κατά τη σύνταξη αυτής της Προσωρινής Απόφασης, εξετάσαμε προσεκτικά την ανάγκη για την Nerl να παρέχει μια ανθεκτική και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

«Ο έλεγχος των τιμών μας παρέχει τους πόρους και τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να το επιτύχουμε και να επιτρέψουμε στη Nerl να σχεδιάσει και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της για το μέλλον.

«Επιπλέον, η Nerl θα έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει το κόστος που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές ρυθμίσεις που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή.

«Συνολικά, οι έλεγχοι τιμών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η Nerl παρέχει αποτελεσματική υπηρεσία και σχέση ποιότητας/τιμής.

«Η εφαρμογή στόχων σχετικά με την απόδοση, την αποτελεσματικότητα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο θα συμβάλει επίσης στην παροχή ενός βελτιωμένου συστήματος εναέριου χώρου που θα ωφελήσει όλους».