Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρετανοί συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες για πτήσεις και διακοπές και μάλιστα ταχύτερα από άλλους τομείς.
Αυτό αποκαλύπτουν τα τελευταία μηνιαία στοιχεία από το Nationwide. Τον Μάρτιο οι δαπάνες, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν για:

  • Αεροπορικά ταξίδια +37%.
  • Διακοπές +16%.

Τα αεροπορικά ταξίδια είχαν την υψηλότερη ετήσια αύξηση από όλες τις μη βασικές κατηγορίες, με τις διακοπές στην τρίτη θέση πίσω από τα ψηφιακά αγαθά (αύξηση 23%).

Παρόμοια μεγέθη μπορούν να φανούν στα στοιχεία δαπανών του Φεβρουαρίου. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) δίνει προτεραιότητα στις δαπάνες για διακοπές παρά τις προκλήσεις.

Η νέα έκθεση δαπανών βασίζεται σε περίπου 234 εκατομμύρια συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες και πάγιες χρεώσεις.
Δείχνει περίπου 8,84 δις λίρες δαπανήθηκαν τον Μάρτιο, με τις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 9% σε ετήσια βάση, ενώ οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 8%.

Οι δαπάνες για αεροπορικά ταξίδια τον Μάρτιο, που ήταν 79.408.854 λίρες, στο +17% από ό,τι τον Φεβρουάριο, όπως και οι δαπάνες για διακοπές (356.359.720 λίρες).

Ο συνολικός αριθμός αεροπορικών συναλλαγών τον περασμένο μήνα ήταν 406.384, αριθμός που ήταν 20% υψηλότερος από τον Φεβρουάριο και 33% υψηλότερος από τον Μάρτιο πέρυσι.

Στις διακοπές σημειώθηκαν 356.359.720 συναλλαγές τον περασμένο μήνα, οι οποίες ήταν 14% υψηλότερες από τον Φεβρουάριο και 10% αυξημένες σε σχέση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Η Nationwide ανέφερε ότι η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι βασικές δαπάνες κορυφώθηκαν τον Μάρτιο ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και «μιας σειράς εξωτερικών παραγόντων» που ωθούσαν τις τιμές.

Η βασική δαπάνη τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση, ανέφερε η Nationwide, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από την αύξηση των μη βασικών δαπανών (6%). Το χάσμα δαπανών μεταξύ των δύο περιοχών έχει διευρυνθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο τους τελευταίους 12 μήνες, μετά τον Ιανουάριο, με βασικές δαπάνες 43% υψηλότερες από τις μη βασικές δαπάνες.

Εν τω μεταξύ, η ξεχωριστή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα δείχνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) ανησυχούν για την κατάσταση των προσωπικών τους οικονομικών και την ικανότητά τους να καλύψουν βασικά έξοδα. Αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με τον περασμένο μήνα (63%), αλλά μειωμένο τον Φεβρουάριο (70%).