Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι απείθαρχοι αεροπορικοί επιβάτες τριπλασιάστηκαν πέρυσι στην Βρετανία με την λήξη των ταξιδιωτικών περιορισμών Covid-19, που οδήγησε σε αύξηση στα ταξίδια στο εξωτερικό.

Το 2019 αναφέρθηκαν μόλις 373 περιστατικά. Αυτά, μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid και εκτοξεύτηκαν σε 1.028 το 2022.

Τα περιστατικά αφορούν μαζικούς καβγάδες, σεξουαλικές επιθέσεις, σωματική βία, απειλές υπό την επήρεια αλκοόλ, λεκτική κακοποίηση καθώς και επιβάτες που γδύθηκαν.

Οι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υποχρεωτική υποχρέωση να αναφέρουν περιπτώσεις μεθυσμένων, βίαιων ή απείθαρχων επιβατών στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών “όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Υπάρχει ήδη ισχυρή νομοθεσία για την αντιμετώπιση των διαταραγμένων επιβατών, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων, των προστίμων και της απομάκρυνσης από τις πτήσεις”.

Από την πλευρά της η Anna Bowles, επικεφαλής του τμήματος καταναλωτών της CAA, πρόσθεσε ότι “οι επιβάτες που είναι αγενείς ή επιθετικοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί και να προκαλούν άγχος στο πλήρωμα καμπίνας και στους συνεπιβάτες.

Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια του αεροσκάφους.

Η αεροπορική βιομηχανία λαμβάνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και οι επιβάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις με αυστηρές ποινές, ακόμη και φυλάκιση, για περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς”.