Στους τοπικούς επισκέπτες από Πάτρα-Αχαΐα και δευτερευόντως από τις άλλες κοντινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας στηρίζεται κατά βάση η επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης. Έτσι παρά το γεγονός ότι οι επισκέψεις έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 13% με τον αριθμό όσων ξεναγήθηκαν στους χώρους του και απόλαυσαν τα εκθέματα να φθάνει στους 68.980, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός.

Ο προβληματισμός αυτός συνίσταται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι τοπικοί και όχι επισκέπτες από άλλες περιοχές ή τουρίστες από το εξωτερικό. Όπως επισημαίνει η Προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αννίτα Κουμούση αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για την Πάτρα καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει αξιοσημείωτο τουριστικό κύμα το οποίο να φθάνει μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Γι αυτό τον λόγο η αύξηση της επισκεψιμότητας στηρίζει κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Υπηρεσία μέσω προγραμμάτων ξενάγησης των σχολείων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιοδικές εκθέσεις και άλλες στοχευμένες δράσεις που έφεραν στον Μουσείο παιδιά καθώς και άλλες ειδικές ομάδες πολιτών.

Χαρακτηριστικό της «δίψας» των Πατρινών είναι το γεγονός ότι κατά τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου το Μουσείο της πόλης πλημμύρισε από κόσμος με τους επισκέπτες να είναι οι περισσότεροι από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Στο Μουσείο της Πάτρας προσήλθαν 6.241 επισκέπτες όταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας  δεν ξεπέρασαν τους 5.000, όσοι ήταν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

«Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα με το Αρχαιολογικό Μουσείο γιατί ακριβώς πιστέψαμε ότι όχι απλώς πρέπει να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά του αλλά και να το προβάλουμε γενικότερα και να το εντάξουμε στην τοπική κοινωνία. Μας ενδιαφέρουν οι ντόπιοι καθώς δεν υπάρχει έντονος διερχόμενος τουρισμός. Έπρεπε να φέρουμε τα σχολεία, τους πολίτες και τις ειδικές ομάδες. Το καταφέραμε και είμαστε πολύ υπερήφανοι. Με στοχευμένες εργασίες κι εκδηλώσεις και δράσεις.

Είχαμε εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικά εργαστήρια, σεμινάρια επιμόρφωσης, εξειδικευμένα σεμινάρια, πολλές περιοδικές εκθέσεις, πολλές εκ των οποίων εικαστικές. Στην Πάτρα δεν υπάρχει μουσείο σύγχρονης τέχνης με αποτέλεσμα πάρα πολλά παιδιά να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της, μέσα από τις εικαστικές εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου. Προσπαθούμε συνεχώς να φέρουμε κοντά τον κόσμο και ανταποκρίνονται οι Πατρινοί, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτό», δηλώνει η κυρία Κουμούση.

Όμως είναι προφανές ότι αυτό μόνο δεν αρκεί. Δεν μπορεί δηλαδή το Μουσείο της πόλης να στηρίζεται μόνο σε μαθητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή ή τους περιστασιακούς επισκέπτες των εκθέσεων και των εκδηλώσεων. Αυτό φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει και την Εφορεία Αρχαιοτήτων γι’ αυτό εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών ώστε το Μουσείο να μπει στο νέο λιμάνι της πόλης. Στις επαφές που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί μέσα στο νέο λιμάνι ένα ειδικό περίπτερο του Μουσείου στην αίθουσα υποδοχής όπου θα προβάλλονται αντίγραφα των πιο σημαντικών εκθεμάτων του Μουσείου καθώς και ένα βίντεο από τους χώρους τους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, πρόκειται για μια ιδέα για πρώτη φορά είχε πέσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκο Δούρο.

«Βρίσκομαστε σε προχωρημένες συζητήσεις και με την κυρία Κουμούση. Στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018 να είναι όλα έτοιμα ώστε το περίπτερο να στηθεί και να λειτουργεί κανονικά. Θα αναπαραχθούν τα αντίγραφα που θα εκτίθενται και απαιτούνται ειδικές προθήκες κατάλληλες για την έκθεση των αντικειμένων. Παράλληλα θα παίζουν από οθόνες πλάνα από το Μουσείο, με στόχο να προσελκύσουμε κόσμο από τους επισκέπτες που καταφθάνουν από Ιταλία», εξηγεί ο κ. Κοντοές.

«Όλοι οι φορείς ενδιαφέρονται για το Μουσείο και έχουμε βρει παντού ανοιχτές πόρτες. Έχουμε συνεργαστεί με τον κ. Κοντοές στον ΟΛΠΑ κι έχουμε στείλει όλο το υλικό προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερος χώρος με αντίγραφα του μουσείο κι εποπτικό υλικό μέσα στο νέο λιμάνι. Έχουμε ήδη στείλει ψηφιακό υλικό να προβληθεί από τις. Αυτά είναι λίγα βήμα αλλά σταθερά, που όλα κινούνται στην κατεύθυνση προβολής του Μουσείου», αναφέρει από την πλευρά της η κυρία Κουμούση.