Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αύξηση εσόδων 24,4% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, σημείωσε στην διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου ο ξενοδοχειακός τομέας της Πορτογαλίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Τα έσοδα, που υπολογίζονται σε σχεδόν 4 δις ευρώ τη θερινή περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύουν άλμα 78% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2021, σε έναν τομέα που εξακολουθεί να υφίσταται κυρώσεις από ορισμένους περιορισμούς στον τομέα της υγείας.

  • Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ο αριθμός των ξένων τουριστών που έμειναν στην Πορτογαλία υπερτετραπλασιάστηκε από έτος σε έτος σε 11,9 εκατομμύρια επισκέπτες.
  • Ο δείκτης παραμένει κάτω από τα σχεδόν 13 εκατομμύρια ξένους τουρίστες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2019.

Οι αγορές πηγές ξένων τουριστών στην Πορτογαλία

Τον Σεπτέμβριο, η Πορτογαλία κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων τουριστών από τις ΗΠΑ με περισσότερους από 204.000 Αμερικανούς επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα.
Τα στοιχεία της INE δείχνουν ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός βορειοαμερικανών τουριστών. Ωστόσο, οι περισσότεροι ταξιδιώτες ξένοι τουρίστες στην Πορτογαλία, προέρχονται από:

  • Ηνωμένο Βασίλειο (262.000 επισκέπτες).
  • Ισπανία (213.000 επισκέπτες).

Τα στατιστικά αποκαλύπτουν επίσης ότι οι Βορειοαμερικανοί επέλεξαν τη Λισαβόνα ως κύριο προορισμό τους στην Πορτογαλία, όπου καταγράφηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε αυτή την περιοχή τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

  • Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, ο αριθμός των επιβατών ήταν πάνω από 46,6 εκατομμύρια.
  • Φέτος την ίδια περίοδο, ο αριθμός διαμορφώθηκε σε 42,8 εκατομμύρια επιβάτες.

Ενώ το έτος 2021 ήταν σημαδεμένο από τις συνέπειες της πανδημίας, η Πορτογαλία σημείωσε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος.
Ενισχύθηκε ιδίως από τον τουριστικό τομέα, με αύξηση του ΑΕΠ 4,9% το τρίτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση έτος.

Οι προοπτικές για το 2023

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2023, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 6,5% για το σύνολο του έτους και στη συνέχεια επιβράδυνση του επόμενου έτους στο 1,3%.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για ανάπτυξη στο 6,7% στις αρχές Οκτωβρίου, εξηγώντας ότι η οικονομική δραστηριότητα επωφελείται «από την ανάκαμψη του τουρισμού και της κατανάλωσης των νοικοκυριών».