Ο τομέας των αεροπορικών ταξιδιών της Τουρκίας γνώρισε σημαντική άνοδο το 2023, με σχεδόν 200 εκατομμύρια επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών διέλευσης, να διέρχονται από τα αεροδρόμιά της από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης της Αρχής Κρατικών Αεροδρομίων (DHMI), το ποσοστό αυτό σημειώνει αύξηση 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το προ πανδημίας επίπεδο των 195,5 εκατομμυρίων.

Τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση 16,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 84,4 εκατομμύρια επιβάτες. Οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν ακόμη πιο έντονη άνοδο, με τον αριθμό των επιβατών να εκτινάσσεται κατά 19,2% στα 115,3 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο.

Όσον αφορά την κυκλοφορία των αεροσκαφών , πάνω από 2 εκατομμύρια αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων, εξυπηρετήθηκαν από τα αεροδρόμια της Τουρκίας. Οι πτήσεις εσωτερικού αντιπροσώπευαν 804.381 από αυτές, ενώ οι διεθνείς πτήσεις ανήλθαν σε 759.649, σημειώνοντας αύξηση 15,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η εμπορευματική κίνηση παρουσίασε επίσης ανάπτυξη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με διακίνηση 3,8 εκατομμυρίων τόνων κατά τη διάρκεια των έντεκα μηνών, σημειώνοντας αύξηση 0,6% ετησίως.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης , το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Τουρκίας , κατέγραψε αύξηση 19% από έτος σε έτος στην επιβατική κίνηση, εξυπηρετώντας 70,4 εκατομμύρια ταξιδιώτες την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας, το αεροδρόμιο Sabiha Gokcen , που βρίσκεται στην πλευρά της Ανατολίας της Κωνσταντινούπολης, παρουσίασε αύξηση 21% στον αριθμό των επιβατών, φτάνοντας τα 33,9 εκατομμύρια.

Εξετάζοντας τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τον Νοέμβριο , τα τουρκικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών διέλευσης , υποδέχθηκαν 14,7 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η κίνηση των αεροπλάνων , που περιλαμβάνει τις υπερπτήσεις, σημείωσε αύξηση 4,3%, φτάνοντας συνολικά τις 156.028 για τον μήνα. Η εμπορευματική κίνηση αυξήθηκε επίσης, με 320.161 τόνους διακίνησης τον Νοέμβριο.

Τόσο το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όσο και το αεροδρόμιο Sabiha Gokcen συνέχισαν την τάση τους ως οι πιο πολυσύχναστοι αεροπορικοί κόμβοι της Τουρκίας . Μόνο τον Νοέμβριο εξυπηρέτησαν από κοινού 42,8 εκατομμύρια επιβάτες. Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης υποδέχθηκε 5,8 εκατομμύρια επιβάτες κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, με 1,3 εκατομμύρια σε πτήσεις εσωτερικού και 4,5 εκατομμύρια σε διεθνείς πτήσεις και διαχειρίστηκε 39.211 πτήσεις. Το αεροδρόμιο Sabiha Gokcen είχε σχεδόν 3 εκατομμύρια επιβάτες, με σχεδόν ομοιόμορφο διαχωρισμό μεταξύ εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών