Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η «νοοτροπία του bucket list» συνεχίζει να είναι αισθητή σε τουρίστες με υψηλό πλούτο παρά την πολιτική αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές συγκρούσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς στα luxury ταξίδια.

Αυτό αποκαλύψαν στελέχη πολυτελών ταξιδιωτικών επιχειρήσεων, που περιέγραψαν μια θετική εικόνα του τομέα στο ετήσιο συνέδριο Leaders of Luxury της Aspire, στο Λονδίνο.

Αυξημένη η ζήτηση για luxury ταξίδια σε Ελλάδα από Βρετανούς

Η Global Travel Collection (GTC), ανέφερε αυξημένη ζήτηση από Βρετανούς για ταξίδια πολυτελείας σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Ανοδικό είναι επίσης το ενδιαφέρον το 2024 για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ταϊλάνδη και η Νότια Αμερική.
Οι απότομες τιμές στην Ευρώπη ωθούν τους ταξιδιώτες να κοιτάξουν πιο μακριά για καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Η αντιπρόεδρος της Francesca Mendola, είπε ότι οι πράκτορες της GTC είχαν επίσης δει μια νέα τάση προς μοναδικές «βιωματικές» κρατήσεις καθώς και τα «Σαββατοκύριακα πολυτέλειας».
«Βλέπουμε μια πραγματικά μεγάλη ζήτηση για βιωματικά ταξίδια, είπε. Οι άνθρωποι δεν περιμένουν για αυτά τα ταξίδια bucket list, απλά επιδιώκουν να τα κάνουν».

Οπως πρόσθεσε, «συνήθως μεσολαβεί τουλάχιστον ένας χρόνος κράτησης σε bucket list ταξίδια, αλλά πλέον κλείνονται μέσα σε λίγες μέρες».

Μελλοντικές κρατήσεις για πολυτελείς αποδράσεις

Ο Daniel Robb, επικεφαλής μάρκετινγκ στην Audley Travel, τόνισε ότι η εταιρεία είναι μέχρι στιγμής «πραγματικά ευχαριστημένη» με την απόδοση του 2024.
Οι μελλοντικές κρατήσεις για πολυτελείς αποδράσεις φαίνονται «πολύ καλές», ενώ κατάγραφεται αύξηση στη μέση διάρκεια ταξιδιού.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το δίκτυο του Virtuoso, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, Karen Joyce.

«Για το 2024 βλέπουμε ότι οι καλοκαιρινές κρατήσεις αυξάνονται συνολικά σε σχέση με το 2023 στους συνεργάτες μας, είπε.

Οκτώ από τους 10 κορυφαίους luxury προορισμούς του δικτύου ήταν στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτη άνοδο -μετά την πανδημία- παρουσιάζουν οι πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου που κάνουν κράτηση σε ταξίδια εσωτερικού».

Η Sonia Davies, διευθύνουσα σύμβουλος της Scott Dunn, ανέφερε ισχυρές κρατήσεις για την Ευρώπη και την Ασία.
Ωστόσο, η ίδια δήλωσε ότι οι αναχωρήσεις για το καλοκαίρι φαίνονται «ήπιες», με τις τιμές των ξενοδοχείων στη Βόρεια Αμερική να αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση από άποψη αξίας.

Οι προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος

Ωστόσο, οι προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος, με τα ζητήματα προσλήψεων, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την πολιτική αβεβαιότητα, αποτελούν βασικούς λόγους ανησυχίας.

Η Karen Joyce δήλωσε ότι «το 90% των μελών της Virtuoso χρειάζεται ακόμη προσλήψεις για να διαχειριστεί τη ζήτηση, ενώ το 80% αυτών είχε επισημάνει την πολιτική αβεβαιότητα και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ως βασικές προκλήσεις για το 2024».

Σχετικά με το εάν οι επερχόμενες γενικές εκλογές στις 4 Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες, η Sonia Davies υπογράμμισε πώς «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι απαραίτητα πολιτικές.

Τα επιτόκια είναι υψηλά, όπως και ο πληθωρισμός Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 4 Ιουλίου, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ως δια μαγείας από τη μια μέρα στην άλλη.

Επισήμως βρισκόμασταν σε ύφεση νωρίτερα φέτος και έχουμε βγει πραγματικά από αυτήν μόνο τις τελευταίες έξι εβδομάδες περίπου.

Επομένως, εκτιμώ ότι τα πολυτελή ταξίδια είναι καλύτερα από τα συνηθισμένα ταξίδια και για το 2024 και νομίζω ότι τα περισσότερα μέλη μας θα βλέπουν ανάπτυξη χρόνο με τον χρόνο».