aerodromio4Υγιή αύξηση εμφανίζουν τα συνολικά αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ). Τα συνολικά έσοδα από τη μεταφορά επιβατών αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2013, ενώ επίσης παρουσίασαν βελτίωση κατά 2,9% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο. Ταυτόχρονα, η χωρητικότητα του φετινού Απριλίου αυξήθηκε κατά 5,8%, ενώ ο συντελεστής φορτίου έφτασε το 79,4%.

“Η αύξηση της ζήτησης τον Απρίλιο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη έπειτα από τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων μηνών, αλλά δεν είναι σαφές εάν η επιτάχυνση της ζήτησης είναι βιώσιμη λόγω των διεθνών οικονομικών τάσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Tony Tyler.

Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς είδαν τη ζήτηση να αναρριχάται στο +7,9% τον Απρίλιο. Επίσης, η χωρητικότητα παρουσίασε άνοδο κατά 5,4%, ενώ και ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 81,4%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Η ζήτηση για τους αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής αυξήθηκε κατά 18,6% τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας την ισχυρότερη ανάπτυξη παγκοσμίως. Η χωρητικότητα κατέγραψε άνοδο κατά 13,1% και ο συντελεστής φορτίου έφτασε το 80,8%. Η ΙΑΤΑ τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να επωφελούνται από τη δύναμη των περιφερειακών οικονομιών και τη σταθερή ανάπτυξη των επιχειρηματικών ταξιδίων.

Την ίδια ώρα, οι αερομεταφορείς της Ασίας και του Ειρηνικού αύξησαν την επιβατική τους κίνηση κατά 6,7%, ωστόσο ο συντελεστής φορτίου υποχώρησε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 75,7%. Οι οικονομικές συνθήκες στην περιοχή δεν υποστηρίζουν την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, με την Κίνα να επιδεικνύει αδυναμία και την Ιαπωνία να αντιστρέφει τη δυναμική ανάπτυξης.

Οι βορειοαμερικάνικοι αερομεταφορείς εμφάνισαν αύξηση ζήτησης κατά 4,9%, ενώ η Αφρική παρουσίασε την πιο αδύναμη αύξηση στην επιβατική κίνηση (+3,9%). Τέλος, η επιβατική κίνηση στις λατινοαμερικάνικες αερογραμμές αυξήθηκε κατά 8,2%, ενώ οι προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα θετικές λόγω της ζήτησης που δημιουργείται από το Μουντιάλ της Βραζιλίας.