Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου συμφωνεί με τις συστάσεις σε σχετική έκθεση για αυστηρότερους ελέγχους, σχετικά με το πρόγραμμα Golden Visa.
Ωστόσο, δεν σχολίασε το γεγονός η έκθεση της υπηρεσίας ελέγχου προέτρεψε την κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το καθεστώς.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει τα κριτήρια προκειμένου να εξορθολογίσει το πρόγραμμα και επίσης να σταματήσει τις παράτυπες υποθέσεις που συνδέονται με αυτό το σχήμα.

Τα νέα κριτήρια απαιτούν από τους αιτούντες να υποβάλλουν στοιχεία σε ετήσια βάση, αποδεικνύοντας ότι ο δικαιούχος εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική επένδυση και το απαιτούμενο εισόδημα.

Με βάση τις νέες απαιτήσεις, στη Κύπρο πρέπει να παρέχει καθαρό ποινικό μητρώο από τη χώρα προέλευσης του επενδυτή κάθε τρία χρόνια, καθώς και η παροχή αποδεικτικών στοιχείων ότι τα κεφάλαια για την επένδυση προέρχονται αποκλειστικά από τους αιτούντες και τη σύζυγό τους και όχι από τρίτους, δίνοντας έτσι ένα τέλος στις καταχρήσεις που παρατηρούνται μέσω αυτού του συστήματος.

Ένα άλλο μέτρο που εισήγαγε είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων σε άτομα που επωφελούνται από αυτό το καθεστώς, ώστε όταν διαπιστωθούν παραβάσεις, η βίζα μπορεί να ανακληθεί.

Η έρευνα της υπηρεσίας Ελέγχου έφερε στο φως την εμπλοκή του προγράμματος Golden Visa σε πολλές παράνομες πράξεις. Αποκάλυψε ότι μέχρι αυτό το σημείο, 5.800 άτομα έχουν επωφεληθεί από αυτό το σχήμα αφού πραγματοποίησαν μια επένδυση τουλάχιστον 300.000 ευρώ.