Η Αυστρία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ο αθλητισμός θεωρείται από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης, απασχόλησης, προόδου και ευημερίας.

Πλέον, ο αθλητισμός ενισχύει και τον τουρισμό της Αυστρίας αφού οι παραθεριστές του δουκάτου περνούν το χρόνο τους δημιουργικά σε αθλητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με μετρήσεις, κάθε έτος διανυκτερεύουν στην Αυστρία 62 εκατομμύρια δραστήριοι τουρίστες, το οποίο αν μετατραπεί σε ποσοστιαίες μονάδες θα αγγίξει το 8%, δηλαδή όσος είναι ο συνολικός τουρισμός για χώρες όπως η Πολωνία ή η Κροατία.

Τα σπορ όπως είναι αναμενόμενο είναι τα αγαπημένα των αθλητικών επισκεπτών, οι οποίοι κατά βάση προέρχονται από την Ευρώπη και απολαμβάνουν την πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία, την αναρρίχηση, το ηλεκτρικό ποδήλατο και το σκι τους χειμωνιάτικους μήνες μιας και η χώρα διαθέτει 254 χιονοδρομικά κέντρα.

Οι χειμερινές δραστηριότητες προσφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, στους τομείς της διαμονής και της εστίασης, ενώ σχεδόν το ένα πέμπτο των εσόδων της Αυστρίας για το 2017 συλλέχθηκε από της εταιρίες ενοικίασης καλωδιακών αυτοκινήτων.

Ο αθλητικός τουρισμός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζει την αξία των ψυχαγωγικών υπηρεσιών, ενισχύει τους κατασκευαστές αθλητικών ειδών αλλά και τους μηχανολόγους, αφού επιδιορθώνουν και κατασκευάζουν τελεφερίκ, μηχανές και συστήματα χιονιού.

Επομένως, οι δραστήριοι ταξιδιώτες είναι κάτι παραπάνω από ευσπρόσδεκτοι για την Αυστρία.