brunofreytagΙδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που δέχεται η χώρα μας από την Αυστρία για τον τουρισμό. Μιλώντας αποκλειστικά στο tourismtoday.gr ο Bruno Freytag, Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζει πως η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να τοποθετηθεί ως good value for money-προορισμός στην παγκόσμια τουριστική αγορά. 

Της Μαρίας Ακριβού

 “Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες στην Αυστρία εκτιμούν ότι το 2013 θα μπορούσε να είναι η χρονιά του Ελληνικού Τουρισμού”.

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει οι αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας και κατ’ επέκταση η αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό δεν στάθηκαν ικανές για να αποτρέψουν τους Αυστριακούς από το να επιλέξουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Οι εκτιμήσεις μάλιστα για την τρέχουσα χρονιά κάνουν λόγο για 450.000 – 500.000 επισκέπτες από την Αυστρία, που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 20%. Στόχος είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να δοθεί έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Παράλληλα, τονίζει ότι μετά την επιτυχία που είχαν οι δύο εκδηλώσεις αναζήτησης εποχικού προσωπικού στον τουριστικό κλάδο που διοργάνωσαν οι Αυστριακοί στην Ελλάδα, θα ακολουθήσουν και άλλες.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος Νικόλαος Βαζάκας, μόνιμος συνεργάτης της Αυστριακής Τράπεζας Τουρισμού στην Ελλάδα μιλά στο Tourismtoday.gr για τη σύσταση μιας Ελληνικής Τράπεζας Τουρισμού κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης Αυστριακής, η οποία μέσω της Διεθνούς Τραπεζικής Αγοράς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 και βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά προβλήματα.

Κύριε Freytag, θεωρείτε την Ελλάδα ως value for money προορισμό;

Θεωρώ ότι στην Ελλάδα συντρέχουν στην παρούσα φάση όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου να τοποθετηθεί ως good value for money-προορισμός στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Η μείωση τιμών που παρατηρήθηκε φέτος στον ξενοδοχειακό κλάδο σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και την υφιστάμενη καλή τουριστική υποδομή, συνδράμουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.Mία πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σίγουρα θα βελτιώσει περαιτέρω την σχέση ποιότητας-τιμής για τους τουρίστες.

Η Ελλάδα εμφανίζεται φέτος με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στη χωρητικότητα πτήσεων από την Αυστρία σε τουριστικούς προορισμούς στο εξωτερικό. Ποιες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά;

Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες στην Αυστρία εκτιμούν ότι το 2013 θα μπορούσε να είναι “η χρονιά του Ελληνικού Τουρισμού”. Πράγματι καταγράφεται σαφώς αυξημένο ενδιαφέρον για όλους του θερινούς προορισμούς και κυρίως για την Πελοπόννησο και τα γειτονικά νησιά. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά κάνουν λόγο για 450.000 – 500.000 επισκέπτες από την Αυστρία, που θα σήμαινε μια αύξηση της τάξης του 20%. Τα πρόσφατα κρούσματα τρομοκρατικής βίας και των απεργιών δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής αυτή την εικόνα.

Τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας- Αυστρίας στον τουριστικό κλάδο;

Ο τουριστικός κλάδος είναι εξαιρετικά σημαντικός και για τις δύο χώρες. Η Αυστρία έχει αποκτήσει διεθνή φήμη ως κορυφαίος χειμερινός προορισμός, η Ελλάδα αντίστοιχα ως θερινός. Τα περιθώρια ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών βρίσκονται ακριβώς στην αξιοποίηση της αντίστροφης αυτής εποχικότητας. Για παράδειγμα η ανταλλαγή έμπειρων επαγγελματιών για την κάλυψη των εκατέρωθεν εποχικών αναγκών, αναδεικνύεται ως τεράστια ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση θα ωφελήσει τον τουρισμό και τους ανθρώπους του και στις δύο χώρες. Εξίσου σημαντικά περιθώρια βλέπουμε και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την εκατέρωθεν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί ζητούμενο και για τις δύο χώρες.

Η από κοινού ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως για παράδειγμα o ορειβατικός/περιπατητικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο γαστρoτουρισμός (π.χ. δρόμοι κρασιού) ή ακόμη και ο ιατρικός τουρισμός (ιαματικές πηγές, κέντρα αποκατάστασης, τεχνητής γονιμοποίησης, κτλ), μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Μία τράπεζα τουρισμού μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση καθώς, πέρα από την διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης των τουριστικών έργων, μπορεί να λειτουργήσει και ως δίαυλος ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει χρόνος να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και το οποίο επηρεάζει άμεσα τον Τουρισμό;

Θεωρούμε ότι το αρνητικό κλίμα έχει ήδη αντιστραφεί, όπως εξάλλου καταδεικνύουν και οι αυξημένες προκρατήσεις. Ο φόβος του «Grexit» έχει πλέον απομακρυνθεί. Οι τουρίστες αισθάνονται πάλι ασφαλείς να επισκεφτούν την Ελλάδα. Για τους Αυστριακούς η Ελλάδα ήταν πάντα ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Σίγουρα, τα αρνητικά δημοσιεύματα, που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στα διεθνή ΜΜΕ, επηρέασαν την εικόνα της Ελλάδας και στην αυστριακή κοινή γνώμη. Ωστόσο η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή!

Κατά τη διάρκεια του 2012 η Αυστρία έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς Έλληνες από τον τουριστικό κλάδο να εργαστούν εκεί. Θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για την επόμενη χειμερινή σεζόν;

Τον περασμένο Νοέμβριο συνδιοργανώσαμε με το δίκτυο ΕURES στην Ελλάδα δύο εκδηλώσεις αναζήτησης εποχικού προσωπικού στον τουριστικό κλάδο – σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Οι εκπρόσωποι των Αυστριακών εργοδοτών έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων και κυρίως για την πολύ καλή γνώση της Γερμανικής γλώσσας. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήδη – αυτή τη στιγμή που μιλάμε – οι πρώτοι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου εμπλουτίζουν με σημαντικές εμπειρίες το βιογραφικό τους στην Αυστρία. Θεωρούμε ότι με την περυσινή εκδήλωση τέθηκαν οι βάσεις για μία ακόμη στενότερη συνεργασία σε αυτό τον τομέα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς και ευελπιστούμε να επαναλάβουμε την ενέργεια αυτή και για την επόμενη χειμερινή σεζόν – σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

Κύριε Βαζάκα η τράπεζα τουρισμού στην Αυστρία λειτουργεί εδώ και 66 χρόνια με επιτυχία. Σε τι vazakasφάση βρίσκονται οι συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού για τη σύσταση ενός αντίστοιχου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα;

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στα πλαίσια μίας συνάντησης που είχαν η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, κυρία Melitta Schubert και η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Η Υπουργός Τουρισμού υιοθέτησε την ιδέα και θα υπάρξει συνεργασία και με άλλα υπουργεία για την υλοποίησή της.

Τι αλλαγές θα επιφέρει στον τουριστικό κλάδο η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου;

Το προτέρημα μίας τέτοιας τράπεζας είναι η δυνατότητα για μακροπρόθεσμο δανεισμό τουριστικών επενδύσεων με ευνοϊκούς όρους. Το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μία τέτοιου είδους τράπεζα θα πρέπει να εξεταστεί. Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά το επιθυμεί, θα μπορούσε η Αυστρία να βοηθήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου μοντέλου.

Από πού θα προέρχεται η χρηματοδότηση και με ποια κριτήρια θα γίνεται;

Οι χρηματοδοτήσεις από την Αυστριακή Τράπεζα Τουρισμού γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία βασίζονται στη μελέτη βιωσιμότητας και την τοποθεσία της επένδυσης. Οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από την Διεθνή Τραπεζική Αγορά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ποια τα εμπόδια που υπάρχουν;

Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε δεν έχουμε δει κανένα εμπόδιο.