Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Αυστρία εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της στάσης της κατά της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Σένγκεν, επιτρέποντας μόνο στα αεροδρόμια τους να ενσωματωθούν στον χώρο.

Όπως επιβεβαίωσε ο Gerhard Carner υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας,
“η στάση μας κατά της προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας σχετικά με τις ανησυχίες για παράτυπη μετανάστευση ενδέχεται να χαλαρώσει, αλλά μόνο για τα αεροπορικά ταξίδια.”

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα ταξιδεύουν χωρίς να απαιτείται να περάσουν από ελέγχους διαβατηρίων. Ωστόσο, η διέλευση των χερσαίων συνόρων θα εξακολουθήσει να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, η χαλάρωση των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια και για τις δύο αυτές βαλκανικές χώρες εξαρτάται από την τριπλάσια αύξηση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Επιπλέον, και οι δύο χώρες πρέπει να συμφωνήσουν να δέχονται εκδοθέντες αιτούντες άσυλο. Για να τεθεί σε ισχύ αυτή η πρόταση, απαιτείται έγκριση από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αυστρία: 4 όροι για να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν τα αεροδρόμια Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Η Αυστρία θέτει τέσσερις όρους για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν για αεροπορικά ταξίδια και πιο συγκεκριμένα:

  • Τριπλάσια αύξηση του προσωπικού της αποστολής του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στη Βουλγαρία, με οικονομική υποστήριξη για υποδομές προστασίας των συνόρων που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης των συνόρων στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας.
  • Αποστολή Αυστριακών συμβούλων σε θέματα σχετικά με έγγραφα για συνεργασία με ομάδες αεροδρομίων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
  • Υποδοχή αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα εκείνων από το Αφγανιστάν και τη Συρία, και στις δύο βαλκανικές χώρες.

Η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν έχει μπλοκαριστεί από την Αυστρία λόγω ανησυχιών για παράτυπους μετανάστες, ενώ στην περίπτωση της Βουλγαρίας, αντιδρά και η Ολλανδία.