Οι διεθνείς ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Αυστραλία χωρίς να δηλώσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους για τον COVID-19 από αυτή την εβδομάδα, μετά από συμβουλές του επικεφαλής ιατρού της χώρας.

Η αλλαγή που έγινε στον Νόμο για τη Βιοασφάλεια θα σημαίνει επίσης ότι όλοι οι κάτοχοι βίζας μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα χωρίς εξαίρεση.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τον COVID αφού λάβει υπόψη τις πιο πρόσφατες ιατρικές συμβουλές», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Μαρκ Μπάτλερ.

«Ο επικεφαλής ιατρός συμβουλεύει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο οι ταξιδιώτες να δηλώνουν την κατάσταση του εμβολίου τους ως μέρος της διαχείρισης του COVID. Οι μη εμβολιασμένοι Αυστραλοί, καθώς και ορισμένες ομάδες κατόχων βίζας, μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Αυστραλία εδώ και αρκετό καιρό».

Οι ταξιδιώτες πρέπει ακόμα να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για τον COVID-19 που έχουν θεσπίσει οι αεροπορικές εταιρείες και οι ναυτιλιακές εταιρείες. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, ενώ οι απαιτήσεις για μάσκες σε πτήσεις εσωτερικού παραμένουν επίσης σε ισχύ από κράτη και εδάφη.

Η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας, Κλερ Ο’ Νιλ, δήλωσε ότι οι αλλαγές για τους κατόχους βίζας θα διοχετεύσουν περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους στη χώρα.

«Η κατάργηση αυτών των απαιτήσεων όχι μόνο θα μειώσει τις καθυστερήσεις στα αεροδρόμιά μας, αλλά θα ενθαρρύνει περισσότερους επισκέπτες και ειδικευμένους εργαζόμενους να επιλέξουν την Αυστραλία ως προορισμό. Και για τους Αυστραλούς πολίτες, με την άρση αυτών των απαιτήσεων, η επιστροφή στην πατρίδα θα είναι πολύ πιο εύκολη».