Σύνταξη tourismtoday.gr

Τα 10 ιστορικά και πολιτιστικά σημεία σε Ευρώπη με τη μεγαλύτερη απήχηση, αποκαλύπτει η Booking.com. Τα κορυφαία αυτά σημεία, υπόσχονται ένα συναρπαστικό ταξίδι στην παράδοση, από αρχαία θαύματα έως καλλιτεχνικούς θησαυρούς, καθιστώντας τα μια ιδανική επιλογή για ταξιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC),  οι διεθνείς ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να ανακαλύψουν ευρωπαϊκούς προορισμούς το φθινόπωρο του 2023. Το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον τους παραμένει ισχυρό για τον πολιτισμό της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι, παρά την αύξηση κόστους.

1. Παρίσι, Γαλλία

Στην κορυφή της λίστας στο νούμερο ένα βρίσκεται το Παρίσι στη Γαλλία. Φημίζεται για το μείγμα ιστορικών ορόσημων, μουσείων παγκόσμιας κλάσης και πολιτιστικής ζωντάνιας και έχει περίπου 793 πολιτιστικές και ιστορικές δραστηριότητες.

Στην καρδιά του Παρισιού, μιας πόλης γεμάτη ιστορικά ορόσημα και καλλιτεχνικά θαύματα, οι τουρίστες μπορούν να βυθιστούν σε ένα πλούσιο σκηνικό εμβληματικών τοποθεσιών.

Ένα τέτοιο στολίδι είναι το Μουσείο του Λούβρου, το οποίο αναγνωρίζεται αμέσως από τη μεγάλη γυάλινη πυραμίδα που κοσμεί την κεντρική αυλή του, που ονομάζεται Cour Napoléon.

Σε αυτό το παγκοσμίου φήμης μουσείο, οκτώ τμήματα επιμελούνται πολλές ιστορικές εποχές και καλλιτεχνικά είδη μέσω μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων.

Μεταξύ των πιο διάσημων θησαυρών του μουσείου είναι τα κοσμήματα του Rameses II και η αινιγματική Μόνα Λίζα, ένα αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο Πύργος του Άιφελ, ένα διαρκές σύμβολο του Παρισιού, αναδεικνύεται ως το επόμενο σαγηνευτικό αξιοθέατο.
Αυτή η πανύψηλη κατασκευή, στα 314 μέτρα, προσφέρει μια απαράμιλλη πανοραμική θέα στη Πόλη του Φωτός.

Μια άλλη είναι η Sainte Chapelle, μια εκπληκτική γοτθική εκκλησία του 13ου αιώνα. Είναι το σπίτι της παλαιότερης τοιχογραφίας του Παρισιού, παρόλο που τα λείψανα έχουν βρει μια νέα κατοικία στο Θησαυροφυλάκιο στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

2. Πράγα, Τσεχία

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας  η Πράγα, διακρίνεται για τη ζωντανή θεατρική σκηνή της, καθιστώντας την έναν ξεχωριστό προορισμό για τους μανιώδεις λάτρεις του θεάτρου.
Προσφέρει εντυπωσιακές 371 παραστάσεις, ξεπερνώντας τις θεατρικές προσφορές πολλών άλλων πόλεων.

Πέρα από την ακμάζουσα θεατρική σκηνή της, η Πράγα διαθέτει 493 πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ανάμεσα σε αυτά, εξέχουσα θέση κατέχει το Κάστρο της Πράγας, γνωστό όχι μόνο για την ιστορική του σημασία αλλά και για την αρχιτεκτονική του.

Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας είναι εξίσου μαγευτικό και στέκεται ως το τρίτο παλαιότερο αστρονομικό ρολόι στον κόσμο. Παραμένει σε συνεχή λειτουργία, προσφέροντας μια διαχρονική σύνδεση με την πλούσια κληρονομιά της πόλης.

3. Βαρκελώνη, Ισπανία

Η γοητεία της Βαρκελώνης δεν έγκειται μόνο στα εμβληματικά της ορόσημα, αλλά και στην ποικιλία πολιτιστικών προσφορών της, εξασφαλίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία σε ταξιδιώτες.

Η πόλη, γεμάτη πολιτιστική ποικιλομορφία, προσφέρει μια ποικιλία από 583 δελεαστικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Φιλοξενεί διάσημα ορόσημα, όπως η Sagrada Familia, το εντυπωσιακό πάρκο Guell και το καλλιτεχνικό αριστούργημα Casa Batllo, όλα φιλοτεχνημένα από τον αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.

Τα 92 μουσεία της πόλης προσκαλούν τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στους διαδρόμους της ιστορίας και της τέχνης, παρέχοντας μια πλούσια ταπετσαρία πολιτιστικής εξερεύνησης.

Οι λάτρεις της τέχνης θα βρουν έναν θησαυρό από μουσεία παγκόσμιας κλάσης στη Βαρκελώνη,  από το μαγευτικό Ίδρυμα Joan Miro και το εμπνευσμένο Μουσείο Πικάσο έως το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας.

Φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το ζωντανό φεστιβάλ La Mercè, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο τον Σεπτέμβριο για να τιμήσει τον προστάτη άγιο της πόλης.

4. Βιέννη, Αυστρία

Η Βιέννη, που συχνά χαιρετίζεται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι γνωστή για τα μουσεία, τα παλάτια και τους κήπους της.

Διαθέτει μια πλούσια μουσική κληρονομιά, με συνθέτες όπως ο Μότσαρτ, ο Χάιντν, ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Μπραμς και ο Μάλερ να έχουν ζήσει και εργαστεί εντός των συνόρων του.
Οι αίθουσες συναυλιών και τα αρχιτεκτονικά θαύματα αποτελούν διαρκή αφιερώματα στη μουσική τους κληρονομιά.

Το Mozarthaus Vienna -γνωστό και ως The Figaro House- που έχει μετατραπεί σε μουσείο είναι απαραίτητο να το επισκεφθούν οι λάτρεις της κλασικής μουσικής, καθώς ήταν κάποτε η κατοικία του θρυλικού Μότσαρτ.

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό στολίδι της Βιέννης το Μπελβεντέρε, περιλαμβάνει δύο παλάτια, το Άνω και το Κάτω.
Στο Άνω Μπελβεντέρε, το οποίο στεγάζει την ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης της Αυστρίας, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων διάσημων κομματιών όπως το αριστούργημα του Γκούσταφ Κλιμτ, «The Kiss».

5. Μαδρίτη, Ισπανία

Η Μαδρίτη είναι μια πόλη εμπλουτισμένη με πολιτιστικά πετράδια, κυρίως το παγκοσμίου φήμης μουσείο Prado, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα αριστουργήματα μεγάλων Ισπανών καλλιτεχνών όπως ο Ντιέγο Βελάθκεθ, ο Φρανθίσκο Γκόγια και ο Ελ Γκρέκο.

Επιπλέον, η Μαδρίτη μπορεί να υπερηφανεύεται για άλλα μαγευτικά μουσεία, όπως το Μουσείο Reina Sofia, που παρουσιάζει έργα σύγχρονων Ισπανών καλλιτεχνών όπως ο Σαλβατόρ Νταλί, ο Ζουάν Μιρό και ο Πάμπλο Πικάσο.

Ο πολιτιστικός του πλούτος λάμπει και στον κόσμο των παραστατικών τεχνών, με το Royal Theatre να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης.

Όσον αφορά το Flamenco, η Μαδρίτη κεντρίζει τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως  κερδίζοντας αναγνώριση για το εξαιρετικό τραγούδι και χορό του είδους.

Επιπλέον, η διάσημη Gran Vía της Μαδρίτης αποκαλείται συχνά «Ισπανικό Μπρόντγουεϊ», καθώς είναι η κορυφαία παγκόσμια σκηνή για ισπανόφωνες μουσικές παραγωγές.

6. Βερολίνο, Γερμανία

Η γερμανική πρωτεύουσα είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός, που προσφέρει πολλές επιλογές για τους λάτρεις της τέχνης και της μουσικής.

Με περίπου 200 μουσεία, 400 γκαλερί, τρεις όπερες, οκτώ μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, πάνω από 90 κινηματογράφους και πολλά άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, το Βερολίνο προσφέρει πληθώρα επιλογών για εξερεύνηση.

Για όσους εκτιμούν την κλασική μουσική, το Βερολίνο  μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλούς διάσημους χώρους.

Η Deutsche Oper, η Komische Oper, η Staatsoper και η Staatsballett Berlin παρουσιάζουν μια πλούσια σκηνή μουσικής που εκτείνεται σε διαφορετικές εποχές.

Επιπλέον, η πόλη φιλοξενεί οκτώ ορχήστρες, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει στη ζωντανή μουσική σκηνή της πόλης.
Χώροι όπως το Konzerthaus στη Gendarmenmarkt και η Φιλαρμονική του Βερολίνου φιλοξενούν μερικές από τις πιο διάσημες ορχήστρες του κόσμου.

Οι θεατρικές προσφορές της πόλης είναι εξίσου διαφορετικές, με πάνω από 150 θέατρα και σκηνές που διαθέτουν μεγάλη ποικιλία ψυχαγωγίας.
Το Deutsches Theatre, το Schaubühne και το Berliner Ensemble, μεταξύ άλλων, μεταφέρουν μια μακρά παράδοση αριστείας στη θεατρική ιστορία.

7. Λισαβόνα, Πορτογαλία

Το λοφώδες έδαφος στη Λισαβόνα έχει ένα στοιχείο έκπληξης που θυμίζει την περίπλοκη διάταξη της Βενετίας.
Οι σαγηνευτικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αυτής της πόλης ανθίζουν, προσκαλώντας τους ταξιδιώτες να εμβαθύνουν στην πλούσια ιστορία της.

Μεταξύ των πολλών πολιτιστικών θησαυρών, η Λισαβόνα μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου Belém του 17ου αιώνα, του Ναυτικού Μουσείου και του Μουσείου Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας, καθένα από τα οποία προσφέρει μια μοναδική προοπτική στην κληρονομιά της πόλης.

Η σκηνή του μουσείου της Λισαβόνας είναι απίστευτα ποικιλόμορφη, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την τέχνη και την αρχαιολογία μέχρι τον περίπλοκο κόσμο των πλακιδίων, τους ψυχαγωγικούς ήχους της μουσικής Fado και τη λεπτή ομορφιά της χειροτεχνίας του φιλιγκράν.

Ενώ εξερευνούν τα αρχιτεκτονικά πετράδια της πόλης, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το φρούριο Catedral de Sé, έναν σημαντικό θρησκευτικό πύργο και να ζήσουν τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του Igreja do Loreto, μια ενσάρκωση της μπαρόκ αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λισαβόνας.

8. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ, που αποκαλείται “σπίτι” από πολλούς διάσημους σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως οι Saskia de Brau, Rob Scholte και Inez Van Lamsweerde, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του πολιτισμού.

Είναι το “σπίτι” του The Rijksmuseum, που διαθέτει την πιο εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης της χώρας, και του Μουσείου Βαν Γκογκ, με περίπου 700 έργα του διάσημου καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών αριστουργημάτων όπως τα Sunflowers και Almond Blossom.

Επιπλέον, το Σπίτι της Άννας Φρανκ, όπου κρύφτηκε η νεαρή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέρει μια συναισθηματική και εκπαιδευτική εμπειρία, παρουσιάζοντας αντικείμενα τέχνης και το πρωτότυπο αντίγραφο του ημερολογίου της.

Εμβαθύνοντας στη λιγότερο γνωστή αλλά ηρωική ιστορία της ολλανδικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Verzetsmuseum, ή Μουσείο Ολλανδικής Αντίστασης, παρουσιάζει αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες, ταινίες και έγγραφα που ρίχνουν φως στις γενναίες προσπάθειες τους.

9. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Με περισσότερα από 40 θέατρα και πάνω από 100 μουσεία, η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία είναι ένα καταφύγιο για στοχαστές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς.

Μεταξύ των πολιτιστικών του θησαυρών, το The Liszt Academy of Music, που ιδρύθηκε από τον διάσημο συνθέτη Franz Liszt το 1875, είναι ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο και φιλοξενεί μια ζωντανή σειρά συναυλιών.
Το υπέροχο Αρ Νουβό κτήριο του, διακοσμημένο με ταπετσαρίες και διακόσμηση με φύλλα χρυσού, προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία στην κλασική μουσική.

Στην πολιτιστική ζωντάνια της Βουδαπέστης προστίθεται το Trafó House of Contemporary Art, ένας δυναμικός χώρος για πειραματικές τέχνες που παρέχει ένα ποικίλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει θέατρο, χορό, περφόρμανς και μουσική.

Για τους λάτρεις της τέχνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λούντβιχ στη Βουδαπέστη παρουσιάζει εκ περιτροπής εκθέσεις με πρωτοποριακή και ανατολικοευρωπαϊκή τέχνη που σπάνια συναντά κανείς αλλού.

10. Κρακοβία, Πολωνία

Η Κρακοβία,  η πιο πολυσύχναστη πόλη της Πολωνίας, είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός κόμβος με θέατρα, εκθέσεις, μουσεία, γκαλερί, κινηματογράφους και πολιτιστικά φεστιβάλ, όλα συνοδευόμενα από ζωντανές παραστάσεις street art.

Το Μουσείο Czartoryski είναι ένας αξιοσημείωτος προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης, που φημίζεται για τη στέγαση της «Η κυρία με την ερμίνα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και μιας ποικίλης συλλογής έργων τέχνης και ζωγραφικής.

Επιπλέον, στο Łagiewniki, το Ιερό του Θείου Ελέους προσελκύει προσκυνητές από όλο τον κόσμο με τη διάσημη εικόνα του «Ιησού, σε εμπιστεύομαι», που δημιουργήθηκε υπό την οραματική καθοδήγηση της αδελφής Faustina.

Oι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν ένα από τα εμβληματικά της ορόσημα, την εκκλησία της Αγίας Μαρίας, η οποία αποτελεί έναν διάσημο θησαυρό τέχνης με αριστουργήματα όπως αυτά του γλύπτη Φάιτ Στος.