Με δεδομένο ότι το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, πολλοί ταξιδιώτες το 2021 είναι πιθανό να επιλέξουν να κάνουν διακοπές πιο κοντά στο σπίτι τους παρά να διακινδυνεύσουν να ταξιδέψουν σε διεθνείς προορισμούς και να έρθουν αντιμέτωποι με τοπικούς περιορισμούς ή εκτεταμένη καραντίνα.

«Τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια προσφέρουν μια «φιλική προς το περιβάλλον» εναλλακτική λύση για ταξίδι έναντι της πτήσης και καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, αυτό το είδος αποδράσεων μπορεί να ανθίσει όταν κοπάσει η υγειονομική κρίση.

Οι τουρίστες είναι πιθανό να προτιμούν προορισμούς πιο κοντά στο σπίτι εξαιτίας του φόβου να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και των συνεχώς μεταβαλλόμενων περιορισμών στα διεθνή ταξίδια. Κατά συνέπεια, τα σιδηροδρομικά ταξίδια είναι πιθανό να ωφεληθούν -αν και είναι πολύ απίθανο να ξεπεράσουν ακόμη και τα αεροπορικά ταξίδια όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια», επισημαίνει σε έρευνά της η GlobalData.

Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της GlobalData,

  • το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος είναι τώρα πιο σημαντική από ό, τι πριν από αυτήν την πανδημία, ενώ
  • το 37% δήλωσε ότι η μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος είναι το ίδιο σημαντικό όσο πριν. Τα σιδηροδρομικά ταξίδια είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή μεταφοράς και, ως εκ τούτου, μπορεί πολλοί ταξιδιώτες να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο έναντι των αεροπορικών ταξιδιών.

Στο επίκεντρο η αειφορία

Πριν από την πανδημία, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού ήταν ήδη υπό έντονο έλεγχο. Το κίνημα «flygskam» (flight shame-ντροπή για την πτήση) γνώρισε απήχηση σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι ταξιδιώτες δέχτηκαν κριτική για παραμέληση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ένα αεροπορικό ταξίδι στο περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι πλέον οι χώρες έχουν εισαγάγει αυστηρούς περιορισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι ταξιδιώτες έχουν ενημερωθεί περισσότερο για τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ταξίδι σε έναν προορισμό και, ως εκ τούτου, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικό παράγοντα που θα καθορίσε τη μελλοντική κράτηση ταξιδιού.

Τα νέα για τις πρωτοβουλίες αειφορίας ενός brand είναι πλέον επιθυμητά από τους τουρίστες. Η τελευταία έρευνα της GlobalData διαπίστωσε ότι…

  • το 36% των ερωτηθέντων ήθελε να λάβει πληροφορίες/νέα σχετικά με τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που λαμβάνει ένα brand.
  • Το αντίστοιχο ποσοστό σε προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 ήταν 34%.

Τείνουν να γίνουν πιο δημοφιλή από τα αεροπορικά ταξίδια

Η Τζοάννα Μπόνχιλ-Σμιθ, αναλύτρια στον τομέα Ταξίδια και Τουρισμός της GlobalData επισημαίνει: «Για τον παγκόσμιο εγχώριο τουρισμό, τα σιδηροδρομικά ταξίδια έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τα αεροπορικά ταξίδια. Το 2019, 2,1 δισεκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιήθηκαν σιδηροδρομικώς σε σύγκριση με μόλις πάνω από 1 δισεκατομμύριο αεροπορικώς. Τα διεθνή ταξίδια από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακά διαφορετικά, καθώς μόνο 41 εκατομμύρια διεθνείς αναχωρήσεις πραγματοποιήθηκαν σιδηροδρομικώς το 2019 σε σύγκριση με 735 εκατομμύρια που πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς».

Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να είναι εύκολα, αποδοτικά και γενικά να κοστίζουν λιγότερο για τους ταξιδιώτες σε σύγκριση με το τρένο. Ωστόσο, τα ταξίδια με τρένο έχουν καταγράψει αξιοσημείωτες «νίκες» έναντι των αεροπορικών ταξιδιών μικρών αποστάσεων τα τελευταία χρόνια.