Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις καλύτερες αλλά και οι χειρότερες ευρωπαϊκές πόλεις για ομογενείς αυτή τη στιγμή, αποκαλύπτει η έρευνα Expat Insider της InterNations, μιας παγκόσμιας κοινότητας για άτομα που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό

Ο οργανισμός έχει ρωτήσει πάνω από 12.000 ομογενείς σχετικά με την ευκολία εγκατάστασης, εργασίας στο εξωτερικό και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε 49 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Η κατάταξη περιλαμβάνει επίσης έναν δείκτη Expat Essentials, ο οποίος εξετάζει τις ψηφιακές υπηρεσίες, τη γραφειοκρατία, τη στέγαση και τη γλώσσα.

Η Μάλαγα είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για ομογενείς αυτή τη στιγμή

Η Μάλαγα της Ισπανίας ψηφίστηκε ως η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη και στον κόσμο για τους ομογενείς το 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι η πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως για φιλικότητα, με σχεδόν το 90% να λέει ότι οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι για τους ξένους κατοίκους.

Η πόλη ήρθε επίσης δεύτερη παγκοσμίως για την εύρεση φίλων και για την ποιότητα ζωής.

Διεκδικεί την πρώτη θέση για το ευχάριστο κλίμα και τις καιρικές συνθήκες ενώ το φυσικό του περιβάλλον ήρθε στην 8η θέση.

Η Μάλαγα βρίσκεται επίσης στο top 10 για ταξίδια και διέλευση και υγειονομική περίθαλψη και 13η θέση για εργασία στο εξωτερικό.

Στα αρνητικά, η πόλη κατατάσσεται στην 41η θέση για την τοπική αγορά εργασίας, αν και προηγείται στις υποκατηγορίες εργασίας και αναψυχής και ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, διεκδικώντας την πρώτη θέση και για τις δύο.

Οι ομογενείς είναι επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την κατάσταση στέγασης στη Μάλαγα, αφού η εύρεση διαμονής δεν είναι μόνο εύκολη αλλά και οικονομικά προσιτή.

Σε γενικές γραμμές, η πόλη ψηφίστηκε ως καλός προορισμός μετεγκατάστασης με προϋπολογισμό, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον δείκτη προσωπικών οικονομικών και στην κορυφή της λίστας για το γενικό κόστος ζωής.

Οι ισπανικές πόλεις πρωτοστατούν ως οι καλύτεροι προορισμοί για τους ομογενείς

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κατέκτησαν άλλες δύο ισπανικές πόλεις το Αλικάντε και τη Βαλένθια, ενώ η Μαδρίτη ήρθε στην 6η.

Όπως η Μάλαγα, αυτές οι πόλεις τα πήγαν καλά χάρη στις υψηλές βαθμολογίες στην ευκολία εγκατάστασης, στην ποιότητα ζωής, στον φιλόξενο πολιτισμό και στις προσιτές τιμές.

Το Αλικάντε έχασε την πρώτη θέση, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κατάταξης του στην τελευταία 10άδα στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό.
Οι ομογενείς αναφέρουν ότι η τοπική επιχειρηματική κουλτούρα δεν προωθεί τη δημιουργικότητα, την ανεξάρτητη εργασία ή την ευελιξία.

Οι βαθμολογίες για προσωπικές ευκαιρίες καριέρας δεν είναι καλύτερες και έρχονται στην 40η θέση.

Το Αλικάντε, ωστόσο, διαπρέπει στην ευκολία διευθέτησης και διεκδικεί την πρώτη θέση στην υποκατηγορία πολιτισμού.

Οι ομογενείς λένε ότι νιώθουν σαν στο σπίτι τους εκεί και είναι πολύ ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή. Ο τρόπος ζωής τους δεν φαίνεται να περιορίζεται ούτε από το κόστος, μια και η πόλη κατατάσσεται στην 3η θέση στον δείκτη προσωπικών οικονομικών.

Η πλειοψηφία (78%) είναι ευχαριστημένη με το γενικό κόστος ζωής, σε σύγκριση με μόλις 44% παγκοσμίως. Η πόλη μάλιστα κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως για οικονομικά προσιτή στέγαση.

Η Βαλένθια είναι η καλύτερη πόλη μεταναστών για υγειονομική περίθαλψη

Στη Βαλένθια, η οποία ήρθε τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη, οι επιλογές αναψυχής είναι ένα σημαντικό σημείο. Η πόλη κατέχει την πρώτη θέση για τις αθλητικές ευκαιρίες αναψυχής.

Τόσο η οικονομική προσιτότητα όσο και η διαθεσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως.

Η έξοδος δεν είναι επίσης πρόβλημα, αφού είναι εύκολο να μετακινηθείτε με τα πόδια ή με ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι οικονομικά.

Ωστόσο, η δουλειά στο εξωτερικό στη Βαλένθια δεν σκόραρε τόσο καλά. Οι προοπτικές καριέρας της για τους ομογενείς (47η θέση) είναι οι χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των ισπανικών πόλεων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Εάν οι ομογενείς καταφέρουν να βρουν δουλειά, η έλλειψη εργασιακής ασφάλειας, επίσης στην 47η θέση, προκαλεί ανησυχίες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι απόδημοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι στη Βαλένθια και θεωρούν τους ντόπιους φιλικούς.
Οκτώ στους δέκα είναι ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή, σε σύγκριση με μόλις 56% παγκοσμίως.

Οι ομογενείς αγαπούν τη Μαδρίτη για τον πολιτισμό της

Έρχεται στην 6η θέση, η Μαδρίτη έχει υψηλή βαθμολογία στον δείκτη ψηφιακής ζωής για την πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο και την απεριόριστη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ομογενείς που ερωτήθηκαν λένε ότι είναι δύσκολο να ζεις στη Μαδρίτη χωρίς να μιλάς την τοπική γλώσσα και η ασφάλεια της εργασίας και η κατάσταση της τοπικής οικονομίας αφήνουν πολλά περιθώρια.

Το θετικό είναι ότι τα προσωπικά οικονομικά προκαλούν λίγα προβλήματα και η πόλη είναι τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη για την ποιότητα ζωής.

Τόσο οι δημόσιες συγκοινωνίες όσο και η υγειονομική περίθαλψη θεωρούνται προσιτές και η πόλη μάλιστα ανεβαίνει στην κορυφή της κατάταξης για τις επιλογές αναψυχής, τον πολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή της.

Αγωνία για τη στέγαση και την ασφάλεια εργασίας στο Μιλάνο

Στην άλλη άκρη της κατάταξης, το Μιλάνο έρχεται στην τελευταία θέση για τους ομογενείς. Η ιταλική πόλη σημείωσε ιδιαίτερα κακή βαθμολογία όσον αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα ενός τοπικού τραπεζικού λογαριασμού και την εξασφάλιση βίζας.

Πάνω από τρεις στους πέντε ομογενείς στο Μιλάνο λένε ότι είναι δύσκολο να βρουν στέγη ή να ζήσουν εκεί χωρίς να μιλούν την τοπική γλώσσα.

Η πόλη δεν έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό, όπου κατατάσσεται επίσης στην τελευταία πεντάδα.
Για την ασφάλεια της δουλειάς και το αίσθημα δίκαιης αμοιβής, το Μιλάνο έρχεται τελευταίο.

Ένα ανησυχητικό 56% είναι επίσης δυσαρεστημένο με την ποιότητα του αέρα, σε σύγκριση με το 17% παγκοσμίως.

Η Ρώμη προσφέρει ένα ευχάριστο κλίμα αλλά κακή μεταφορά

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας δεν τα πάει πολύ καλύτερα, έρχεται στη δεύτερη τελευταία θέση. Κατέλαβε την τελευταία θέση στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό.

Οι εκπατρισμένοι δεν αισθάνονται δίκαια πληρωμένοι για τη δουλειά τους και δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους. Επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση.

Αν και περίπου εννέα στους δέκα μετανάστες εκτιμούν το κλίμα και τον καιρό στη Ρώμη, το αστικό περιβάλλον δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Και, ενώ το 74% εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη ζωντανή κουλτούρα και τη νυχτερινή ζωή της πόλης, το σύστημα μεταφορών της πόλης κατέλαβε τη δεύτερη θέση τελευταία.

Οι ομογενείς στο Αμβούργο είναι πιο δυσαρεστημένοι με την κοινωνική τους ζωή

Το Αμβούργο έρχεται 46ο στην 49η κατάταξη Expat City 2023. Και είναι το δεύτερο μέρος όπου οι ομογενείς αισθάνονται πιο δυστυχισμένο συνολικά.

  • Πάνω από το 40% δεν είναι ικανοποιημένο με την κοινωνική του ζωή.
  • Το 35% δεν έχει προσωπικό δίκτυο υποστήριξης.
  • Σχεδόν τρεις στους πέντε λένε επίσης ότι είναι δύσκολο να κάνεις ντόπιους φίλους.

Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσετε ούτε στο Αμβούργο. Η πόλη κατατάσσεται στην τελευταία δεκάδα για την ευκολία εύρεσης στέγης και τακτοποίησης χωρίς να μιλάτε την τοπική γλώσσα.

Η δυστυχία τροφοδοτείται επίσης από το βροχερό και κρύο κλίμα και τις περιορισμένες ευκαιρίες για ταξίδια

Ωστόσο, η πόλη της Γερμανίας λαμβάνει τη μοναδική κατάταξη στην πρώτη δεκάδα για την ασφάλεια της εργασίας και το 67% είναι εντυπωσιασμένο με την τοπική αγορά εργασίας σε σύγκριση με το 47% παγκοσμίως.

Ποιες είναι οι χειρότερες ευρωπαϊκές πόλεις για μετεγκατάσταση

Οι ευρωπαϊκές πόλεις δυστυχώς κυριάρχησαν στην τελευταία δεκάδα της κατάταξης. Μετά το Μιλάνο, τη Ρώμη και το Αμβούργο ήρθαν το Βερολίνο, το Δουβλίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Το Βερολίνο είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη για τους ομογενείς να βρουν μια ικανοποιητική κοινωνική ζωή και οι κάτοικοι θεωρούνται ο δεύτερος λιγότερο φιλικός πληθυσμός στην κατάταξη.

Ωστόσο, το 90% απολαμβάνει την πολιτιστική σκηνή του Βερολίνου σε σύγκριση με το 68% παγκοσμίως και το 85% εκτιμά το αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας έναντι 67% παγκοσμίως.

Το Δουβλίνο προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές σταδιοδρομίας στους μετανάστες, αλλά αυτό επισκιάζεται από το υψηλό κόστος διαβίωσης και τη μη οικονομική και μη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης.

Στο Λονδίνο, σχεδόν τρεις στους τέσσερις αντιμετωπίζουν το γενικό κόστος ζωής, σε σύγκριση με μόλις 35% παγκοσμίως.
Σχεδόν οι μισοί λένε ότι το διαθέσιμο εισόδημα τους δεν επαρκεί για να ζήσουν μια άνετη ζωή στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ομογενείς απολαμβάνουν την ακμάζουσα πολιτιστική σκηνή στο Παρίσι, αλλά το βρίσκουν εχθρικό. Είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα ​​χωρίς να μιλήσουν τη γλώσσα και είναι ακριβό.