Με διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, καθώς και με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής τους για χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 90 ημέρες κινδυνεύουν όσοι παραβιάσουν τους όρους των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εισάγονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων λόγω της πανδημίας Covid-19. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας εκδίδονται ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου για τις τουριστικές επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκ., τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών και ναυλομεσιτικά γραφεία).

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους

Επιφορτισμένες με τη διασφάλιση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι οι κατά τόπους αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αντίστοιχα αρμόδιες αρχές για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς του διοικητικού μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι οι κατά τόπους αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος.