Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο COVID-19 αλλάζει την εικόνα στους προορισμούς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε νέες τάσεις. Όπως σε ισχυρότερη δέσμευση για βιωσιμότητα, καθαρότερο περιβάλλον και περισσότερους πεζόδρομους.

Τα ξενοδοχεία κι αυτά θα επηρεαστούν από αυτές τις τάσεις. Που θα πρέπει να αγκαλιάσουν για να μην μείνουν πίσω σε αυτόν τον νέο τρόπο κατανόησης των προορισμών και του τουρισμού.

Έξυπνες πόλεις

Η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά και πιο κοντά στις έξυπνες πόλεις. Ένα έξυπνο μοντέλο που παρέχει συνεχείς πληροφορίες στους πολίτες για να διευκολύνει τη ζωή τους.

Σε τουριστικό επίπεδο, όλο και περισσότερες πόλεις συμμετέχουν στο Smart Destinations Network.

Τα φανάρια, τα λεωφορεία και τα καταστήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι εφαρμογές για κινητά θα εμφανίζουν κοντινούς χώρους στάθμευσης. Και WiFi θα διατίθεται σε όλη την πόλη.

Το Τόκιο ξεχωρίζει από αυτή την άποψη. Έχοντας συνδυάσει την αειφορία με την τεχνολογία, μετατράπηκε σε μια έξυπνη πόλη που επικεντρώνεται στη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δημόσιο φωτισμό.

Χώροι για περπάτημα για τουρίστες και πολίτες

Η πρώτη τάση, την οποία υποστηρίζουν πολλές πόλεις εδώ και χρόνια, είναι η ανάκτηση του χώρου για τους πεζούς.

Η ανθρωποκεντρική και φιλική για περπάτημα πόλη θα θριαμβεύσει μετά την πανδημία COVID-19.

Αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι να έχουν οι πολίτες και οι τουρίστες χώροι για να περπατήσουν.

Μια καταπράσινη και για πεζοπορία πόλη βελτιώνει την υγεία εκείνων που περπατούν στους δρόμους της. Προωθώντας τη σωματική άσκηση και αποφεύγοντας τον καθιστικό τρόπο ζωής. Και μειώνοντας παράλληλα τη ρύπανση μειώνοντας το χώρο για τα αυτοκίνητα.
Για παράδειγμα, η Ισπανική πόλη Ποντεβέντρα που ξεχωρίζει.

  • Το 70% των ταξιδιών στην πόλη πραγματοποιούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Το 80% των παιδιών πάνε στο σχολείο με τα πόδια.
  • Δεν υπάρχει πλέον ρυθμιζόμενος χώρος στάθμευσης, αλλά δωρεάν θέσεις στάθμευσης μόνο για 15 λεπτά.

Ο ταξιδιώτης ανακαλύπτει τον προορισμό

Η ιδέα με τα πόδια είναι ένα από τα κύρια στοιχεία μιας μικρής πόλης, που μειώνει την ανάγκη του πολίτη ή του επισκέπτη να χρησιμοποιεί ιδιωτικά οχήματα.

Μια πόλη εγγύτητας έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο μιας διασκορπισμένης, όπου ο πληθυσμός πρέπει να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινές εκδρομές.

Μια μικρή και κοντινή πόλη βάζει τους πολίτες στο κέντρο. Και όλες οι ανάγκες τους πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση. Σχολείο, εργασία, νοσοκομείο και καταστήματα.

Αυτή η ιδέα βοηθά επίσης τον ταξιδιώτη, ο οποίος είναι πλέον σε θέση να ανακαλύψει τον προορισμό. Και να επισκεφθεί γειτονιές πέρα ​​από το ιστορικό κέντρο.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η ιδέα της πόλης των 15 λεπτών στο Παρίσι. Οι κάτοικοι από συμπαγείς μονάδες γειτονιάς ενσωματώνονται σε μια μεγάλη πολυκεντρική πόλη.