Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα μέρη που βλέπουμε στην οθόνη μπορούν να πυροδοτήσουν για αποδράσεις και να εμπνεύσουν ταξιδιωτικές επιλογές. Και η Ευρώπη είναι ένα hotspot για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξενούν χιλιάδες παραγωγές ετησίως, από ανεξάρτητες ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού έως υπερπαραγωγές franchise του Χόλιγουντ.

Η ρομαντική τους γοητεία, η πλούσια ιστορία και τα εμβληματικά τους ορόσημα τους κάνουν αγαπημένους μεταξύ των κινηματογραφιστών σε όλο τον κόσμο, καθώς και των υπερσύγχρονων στούντιο τους.

Ποιες όμως πόλεις είναι οι πιο κινηματογραφικές στην Ευρώπη; Αυτό αποκαλύπτει η Stasher που ανέλυσε πόσες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν γυριστεί σε 50 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τρεις πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

  • Το Λονδίνο παίρνει το Όσκαρ για την πιο κινηματογραφική πόλη της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη μελέτη.
    Ο εντυπωσιακός ορίζοντα της πόλης που συνδυάζει παλιό και νέο, ατμοσφαιρικούς δρόμους και βασιλικά ανάκτορα είναι το όνειρο ενός κινηματογραφιστή.
    H πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει φιλοξενήσει 72.744 παραγωγές, με τα πιο κοινά είδη να είναι το δράμα, η δράση και η περιπέτεια.
    Οι παραγωγές περιλαμβάνουν σειρές blockbuster όπως ο James Bond, το Paddington και ο Harry Potter, μέχρι το πιο πρόσφατο φαινόμενο του Netflix Bridgerton και την επιτυχία του Apple TV+, Ted Lasso, που ακολουθεί την ιστορία ενός Αμερικανού προπονητή που δεν έχει τα προσόντα στον κόσμο του βρετανικού ποδοσφαίρου.
  • Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, το Μάντσεστερ, κάνει την έκπληξη και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς εμφανίζεται σε 21.886 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές – τις περισσότερες φορές σε δράματα και εγκλήματα.
    Αλλά δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Τοποθεσίες εντός της πόλης μεταμορφώνονται τακτικά για να ξεγελάσουν το κοινό και να νομίζουν ότι γυρίστηκαν αλλού.
    Το Μάντσεστερ έχει μετατραπεί σε Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για την ταινία The Crown, τα σοκάκια του Μπέρμιγχαμ για την ταινία Peaky Blinders και τα σπίτια του Κοινοβουλίου για το έπος Darkest Hour του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
    Ενώ το Μάντσεστερ έχει μακρά ιστορία στη φιλοξενία βρετανικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, όπως το 28 Days Later, το East Is East, το Shameless και η μακροχρόνια σαπουνόπερα Coronation Street, η πόλη έχει τα τελευταία χρόνια αναδειχθεί σε παγκόσμιο προορισμό γυρισμάτων.

Είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από τις επενδύσεις του Χόλιγουντ και των διεθνών παραγωγών χάρη στην ελκυστική έκπτωση φόρου 25%, παράλληλα με το αυξανόμενο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τις υποδομές στούντιο.

Μαδρίτη

Η τρίτη πιο κινηματογραφική πόλη στην Ευρώπη είναι η Μαδρίτη της Ισπανίας. Η πρωτεύουσα εμφανίζεται σε 16.135 παραγωγές μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του εγκληματικού θρίλερ Money Heist του Netflix, το οποίο έγινε η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση όλων των εποχών.

Η Μαδρίτη έχει μακροχρόνια φήμη ως μια πρώτης τάξεως τοποθεσία γυρισμάτων, καθώς έγινε το αγαπημένο κινηματογραφικό σκηνικό του Χόλιγουντ τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Η πόλη και οι γύρω περιοχές είναι επίσης γνωστές για το ρόλο τους στην καθιέρωση και διάδοση του σπαγγέτι γουέστερν.

Πιο πρόσφατα, διεθνείς ταινίες δράσης, όπως το The Bourne Ultimatum, ο Terminato, Line Walker, Invisible Spy του Χονγκ Κονγκ, έχουν γυρίσει σκηνές στην πόλη της Μαδρίτης.

Παρίσι

Το Παρίσι της Γαλλίας έρχεται στην τέταρτη θέση της μελέτης, με 14.398 τίτλους μέχρι σήμερα.

Παρά τη φήμη του ως η ρομαντική πρωτεύουσα του κόσμου, τα πιο συνηθισμένα είδη ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που διαδραματίζονται εκεί είναι το δράμα και η δράση, από το «Inception» του Christopher Nolan που προκαλεί το μυαλό μέχρι το «Killing Eve» της Phoebe Waller-Bridge.

Στοκχόλμη

Η τελευταία ευρωπαϊκή πόλη που εμφανίζεται στην πρώτη πεντάδα των πιο κινηματογραφικών πόλεων είναι η Στοκχόλμη, η οποία φιλοξενεί 11.274 παραγωγές.

Η σουηδική πρωτεύουσα διαθέτει πολλούς διαφορετικούς τύπους συνοικιών, καθεμία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων γωνιών που μοιάζουν με τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Όσλο και την Κοπεγχάγη.

Ίσως μια από τις πιο γνωστές ταινίες που διαδραματίζονται στην πόλη είναι το Κορίτσι με το τατουάζ του δράκου, βασισμένη στο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον.

Η Στοκχόλμη αποτελεί επίσης το σκηνικό της τηλεοπτικής σειράς τρόμου με βρικόλακες Let the Right One In.

Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα

  • Μπέρμιγχαμ (10.955)
  • Βερολίνο (10.638)
  • Ρώμη (7.049)
  • Αμβούργο (6.481)
  • Βαρκελώνη (6.136)

Οι ανερχόμενες κινηματογραφικές ευρωπαϊκές πόλεις

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ποιες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν γίνει πιο δημοφιλείς με την πάροδο του χρόνου για να βρεθούν οι πιο ανερχόμενες κινηματογραφικές τοποθεσίες.

Αναλύοντας τις 50 πιο δημοφιλείς παραγωγές που γυρίστηκαν σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Βουδαπέστη είναι η πιο ανερχόμενη, με μέση ημερομηνία το 2017.

Τα τελευταία χρόνια η Βουδαπέστη έχει χαρακτηριστεί ως το «Χόλιγουντ της Ευρώπης», με τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να ανακαλύπτουν τη γοητεία της αρχιτεκτονικής, της ατμόσφαιρας και της ικανότητας της να υποκαθιστά άλλες πόλεις, όπως το Βερολίνο στο «Atomic Blonde» και τη Μόσχα στο «A Good Day to Die Hard».

Η πόλη φιλοξένησε επίσης το επικό Blade Runner 2049 του Ridley Scott, το οποίο γυρίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην Ουγγαρία.

Η Σόφια (2016), τα Τίρανα, το Βουκουρέστι και το Όσλο βρίσκονται επίσης στην πρώτη πεντάδα.

Σύμφωνα με τον Jacob Wedderburn-Day, Διευθύνων Σύμβουλος της Stasher «είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν πόλο έλξης για παραγωγούς ταινιών και τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο.

Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τρεις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου –το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ– να μπαίνουν στις 10 κορυφαίες για τις κινηματογραφικές τους σκηνές, παράλληλα με το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη.

Αυτό είναι εξαιρετικό και για τον τουρισμό, με την αύξηση του «set-jetting» που απογειώνεται μετά την πανδημία, όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνο μέσω των οθονών τους».