Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι βιβλιοθήκες δεν προσελκύουν μόνο βιβλιόφιλους αλλά και λάτρεις της αρχιτεκτονικής, αφού είναι μέρη όπου οι ιστορίες συναντούν τον εκπληκτικό σχεδιασμό.

Πέρα από τη στέγαση βιβλίων, οι πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου μαγεύουν τους επισκέπτες με την απίστευτη δεξιοτεχνία τους, το καλλιτεχνικό όραμα και πολιτιστική κληρονομιά τους.

Για τον λόγο αυτό η Awesome Books -εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει διασώσει πάνω από 130 εκατομμύρια βιβλία από χωματερές από το 2003- αποκαλύπτει τις πιο συναρπαστικές βιβιλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, ιδανικές για ταξιδιώτες που αναζητούν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

«Κάθε μία από αυτές τις βιβλιοθήκες αφηγείται τη δική της ιστορία μέσω της αρχιτεκτονικής, λέει ο Taskeen Ahmed, ιδρυτής της Awesome Books.
Όταν μπαίνεις σε αυτούς τους χώρους, δεν περιτριγυρίζεσαι μόνο από τα βιβλία. Βυθίζεσαι στην ιστορία, την τέχνη και την ανθρώπινη δημιουργικότητα στα καλύτερα της.»

The Trinity College Library, Δουβλίνο (Ιρλανδία)

Το Long Room στη βιβλιοθήκη του Trinity College στο Δουβλίνο, μοιάζει με κάτι βγαλμένο από ταινία φαντασίας. Χτισμένο μεταξύ 1712 και 1732, αυτό το θολωτό θαύμα έχει μήκος 65 μέτρα και φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης.

Η αίθουσα είναι επενδεδυμένη με μαρμάρινες προτομές διάσημων συγγραφέων και φιλοσόφων, δημιουργώντας μια λεωφόρο μεγάλων στοχαστών που παρακολουθούν τους επισκέπτες. Τα σκούρα δρύινα ράφια σκαρφαλώνουν δύο ορόφους, με μια εκπληκτική ξύλινη θολωτή οροφή από πάνω.

Ο πιο διάσημος θησαυρός της βιβλιοθήκης είναι το Book of Kells, ένα υπέροχο μεσαιωνικό χειρόγραφο που δημιουργήθηκε γύρω στο 800 μ.χ.

Library of St. Gallen, Σανκτ Γκάλεν (Ελβετία)

Μια από τις παλαιότερες και πιο όμορφες βιβλιοθήκες στον κόσμο, η Βιβλιοθήκη του Αβαείου στο Σανκτ Γκάλεν χρονολογείται από τον 8ο αιώνα.

Η αίθουσα σε στιλ ροκοκό, που ολοκληρώθηκε το 1767, διαθέτει περίτεχνες ξύλινες οροφές, περίπλοκα σκαλίσματα και καμπύλα μπαλκόνια.

Οι ζεστοί ξύλινοι τόνοι και τα λεπτά παστέλ χρώματα δημιουργούν μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φιλοξενεί σχεδόν 160.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων που είναι άνω των 1.000 ετών.

Ο διάσημος κόσμος της βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1571 και προσθέτει στην ιστορική γοητεία αυτού του λογοτεχνικού θησαυρού.

The Royal Portugal Reading Room, Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία)

Αυτή η εκπληκτική βιβλιοθήκη του Ρίο ντε Τζανέιρο, μοιάζει περισσότερο με καθεδρικό ναό παρά με αναγνωστήριο.
Χτισμένη μεταξύ 1880 και 1887, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή λογοτεχνίας της Πορτογαλίας εκτός της χώρας.

Το εσωτερικό είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα από σκούρο ξύλο, βιτρό και έναν απίστευτο φεγγίτη που λούζει το δωμάτιο με φυσικό φως.
Κόκκινες και λευκές ασβεστολιθικές καμάρες υψώνονται τριών ορόφων και οι σιδερένιες πινελιές προσθέτουν στο δραματικό αποτέλεσμα.

Με πάνω από 350.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων χειρογράφων του 16ου αιώνα, αυτή η βιβλιοθήκη συνδυάζει τέλεια την πορτογαλική και τη βραζιλιάνικη πολιτιστική κληρονομιά.

George Peabody Library, Βαλτιμόρη (ΗΠΑ)

Συχνά την αποκαλούν ο «καθεδρικός ναός των βιβλίων», αυτή η βιβλιοθήκη στη Βαλτιμόρη διαθέτει ένα εκπληκτικό μπαλκόνι από χυτοσίδηρο πέντε επιπέδων που υψώνεται 61 πόδια από το ασπρόμαυρο μαρμάρινο δάπεδο μέχρι τον φεγγίτη πάνω.

Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1878 και σχεδιάστηκε για να είναι «προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως βαθμού ή θέσης».

Ο χώρος συνδυάζει ζεστασιά και μεγαλοπρέπεια με τις χρυσές κολόνες, τις λεπτομέρειες από σφυρήλατο σίδερο και τα κλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Στεγάζοντας πάνω από 300.000 τόμους που χρονολογούνται από την Αναγέννηση έως τον 19ο αιώνα, αυτή η βιβλιοθήκη παραμένει ένα από τα πιο όμορφα παραδείγματα αρχιτεκτονικής βιβλιοθηκών σε στιλ στοίβας της Αμερικής.

The Library of El Escorial, Εσκοριάλ (Ισπανία)

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην ιστορική κατοικία του Βασιλιά της Ισπανίας στο Εστοριάλ κοντά στη Μαδρίτη, μήκους 54 μέτρων με μια εκπληκτική θολωτή οροφή ζωγραφισμένη με όμορφες τοιχογραφίες του Πελλεγκρίνο Τιμπάλντι.

Ολοκληρώθηκε το 1592 και υπήρξε επαναστατική για την εποχή της, καθώς ήταν από τις πρώτες που τοποθέτησαν βιβλία με τις ράχες τους προς τα έξω.

Οι τοιχογραφίες οροφής αντιπροσωπεύουν τις επτά φιλελεύθερες τέχνες. Τις γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, μουσική, αριθμητική, γεωμετρία και αστρονομία.
Με μαρμάρινα δάπεδα, ξύλινα ράφια και χρυσές πινελιές, αυτή η βιβλιοθήκη παραμένει μια απόδειξη της Χρυσής Εποχής της Ισπανίας.

Russian National Library, Αγία Πετρούπολη (Ρωσία)

Μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. Φιλοξενεί πάνω από 36 εκατομμύρια αντικείμενα και είναι ανάμεσα στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Βρετανική και την Εθνική της Κίνας όσον αφορά το μέγεθος συλλογής.

Η κύρια αίθουσα, που ολοκληρώθηκε το 1814, είναι ένα αριστούργημα νεοκλασικού ντιζάιν, με πανύψηλες κολόνες, λευκό και χρυσό συνδυασμό χρωμάτων και όμορφα παρκέ δάπεδα. Ανάμεσα στους θησαυρούς του είναι το περίφημο Ευαγγέλιο του Όστρομιρ του 1057, ένα από τα παλαιότερα χρονολογημένα σλαβικά χειρόγραφα.

Τα τεράστια αναγνωστήρια, με τα ψηλά ταβάνια και τις κλασικές λεπτομέρειες, έχουν εμπνεύσει γενιές Ρώσων διανοουμένων, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνικών γίγαντων όπως ο Τολστόι και ο Ντοστογιέφσκι.

 

Βιβλία φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια

Οπως υπογραμμίζει ο Taskeen Ahmed «αυτό γοητεύει σε αυτές τις υπέροχες βιβλιοθήκες είναι αυτό που βρίσκεται πέρα ​​από την όμορφη αρχιτεκτονική, τους κρυμμένους θησαυρούς που οι περισσότεροι επισκέπτες δεν βλέπουν ποτέ.

Πολλές φιλοξενούν απίστευτα σπάνια χειρόγραφα που φυλάσσονται σε δωμάτια ελεγχόμενα από το κλίμα, στα οποία ελάχιστοι μπορούν να μπουν.
Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού περιέχει κείμενα πριν από τη γέννηση του Χριστού, ενώ η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου περιέχει κώδικες των Μάγια με μυστικά που ακόμα αποκρυπτογραφούμε.

Ορισμένες βιβλιοθήκες έχουν ακόμη και “βιβλία με δηλητήριο”, τόμους του 19ου αιώνα δεμένοι με πράσινες χρωστικές ουσίες με αρσενικό που πρέπει να χειρίζεστε με γάντια.

Πέρα από την εκπληκτική αρχιτεκτονική τους, αυτά τα μέρη προστατεύουν τη γνώση που είναι τόσο πολύτιμη, ώστε ορισμένα βιβλία φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια και εξετάζονται μόνο από μικρό αριθμό ειδικών κάθε χρόνο.»