Η ισότητα των φύλων στις χώρες ανά τον κόσμο παρουσιάζει μικτό χαρακτήρα σύμφωνα με έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Ο δείκτης ισότητας βέβαια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αποκαλύπτει στην τελευταία έκθεσή του για το παγκόσμιο χάσμα των φύλων, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, η έκθεση διαπιστώνει ότι θα χρειαστούν 131 χρόνια για να επιτευχθεί η πλήρης ισοτιμία.
Ενώ οι χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν πολλές διαφορές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατατάσσονται στην 43η θέση, με το χάσμα των φύλων να «κλείνει» στο 75%.
Βρίσκονται, πίσω από χώρες όπως η Κολομβία, η Λευκορωσία, η Λιβερία και το Κάβο Βέρντε. Η Αυστραλία με ποσοστό 77,8% κατέλαβε την 26η θέση, μεταξύ Μοζαμβίκης και Χιλής, και ο Καναδάς (77%) την 30η θέση, μεταξύ Σλοβενίας και Μπαρμπάντος.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση σε σύνολο 146 χωρών παγκοσμίως.
Η έκθεση σταθμίζει πτυχές όπως :
- Η οικονομική συμμετοχή των γυναικών (συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ των φύλων στο εισόδημα, την απασχόληση και τους ηγετικούς ρόλους).
- Το εκπαιδευτικό επίτευγμα (με μέτρα όπως τα ποσοστά αλφαβητισμού και την εγγραφή στην εκπαίδευση).
- Την υγεία και την επιβίωση (όπως το προσδόκιμο ζωής).
- Την πολιτική ενδυνάμωση (γυναικεία εκπροσώπηση στη βουλή, υπουργικές θέσεις και χρόνια με αρχηγό κράτους άνδρα ή γυναίκα).