της Εύας Οικονομάκη

Με την ανάπτυξη υδατοδρομίων, έναν τομέα που συγκεντρώνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, φλερτάρουν ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr, στο παιχνίδι δημιουργίας υδατοδρομίων μπαίνουν η Φολέγανδρος και τα Κουφονήσια, επιδιώκοντας να ενταχθούν σύντομα στο δίκτυο των υδατοδρομίων που αναπτύσσεται στο Νότιο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, μία θέση στον ελληνικό χάρτη των υδατοδρομίων, εμπλουτίζοντας, μεταξύ άλλων,  το τουριστικό τους προϊόν, φιλοδοξούν να αποκτήσουν περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με βάση τις πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται ζυμώσεις με στόχο την ανάπτυξη υδατοδρομίων στη Μονεμβασιά, στην Πάργα, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και στην Αντίκυρα Βοιωτίας.

Κινητικότητα και στις λίμνες

Την ίδια στιγμή, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη συγκρότηση του φακέλου δημιουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη Τάκα στην Πελοπόννησο από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να αναπτυχθούν κι άλλα υδατοδρόμια σε λίμνες. Με βάση τις πληροφορίες, στον χάρτη των υδατοδρομίων προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι λίμνες Καϊάφα, Βεγορίτιδα, Υλίκη, Πολυφύτου, Μικρή Πρέσπα και Μεγάλη Πρέσπα.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών

Έντονο παραμένει την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον μιας ομάδας Γερμανών επενδυτών, η οποία μέσω της εταιρείας Αxionair Limited και της εταιρείας DMLP, φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου τομέα των υδατοδρομίων. Οι Γερμανοί έχουν αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 65% στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα αποτελέσει το όχημα για τη δραστηριοποίησή τους και στο σκέλος των πτήσεων με υδροπλάνα.

Οι επενδυτές έχουν σχεδιάσει ένα αρχικό πλάνο, βάσει του οποίου προβλέπεται να ξεκινήσουν με αφετηρία την Κέρκυρα τις πτήσεις στο δίκτυο του Ιονίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το πιο ώριμο. Μάλιστα, το σχήμα των Γερμανών προτίθεται να χρησιμοποιήσει αμφίβια υδροπλάνα, κάτι που θα επιτρέπει την προσγείωσή τους και στην ξηρά.

Έντονη κινητικότητα

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του tourismtoday.gr, η ομάδα των Γερμανών (νόμιμος εκπρόσωπος των οποίων εμφανίζεται ο Δημήτριος Μπαμπάκος) που σύστησε την Αxionair Limited και την DMLP είναι διατεθειμένη να επενδύσει και σε άλλους τομείς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

Ήδη, οι Γερμανοί έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα μέσω μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την εμφιάλωση νερού, μία επένδυση 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, διαβλέποντας τις ισχυρές προοπτικές επανεκκίνησης και ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνισα, η ομάδα των Γερμανών προετοιμάζει την είσοδό της και τον ξενοδοχειακό κλάδο, με την ανάπτυξη πολυτελούς μονάδας.

Στην ίδια κατεύθυνση, έντονη κινητικότητα επιδεικνύουν και στον τομέα των μαρινών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Γερμανοί, στο σχήμα των οποίων συμμετέχει ένα μεγάλο γραφείο ορκωτών λογιστών με έδρα τη Γερμανία, βολιδοσκοπούν την αγορά, επιδιώκοντας να αναλάβουν τη διαχείριση και τη λειτουργία κάποιων μαρίνων που βρίσκονται σε προνομιακή θέση.

Μάλιστα, πρόθεσή τους είναι να συμμετάσχουν το επόμενο διάστημα στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα προκηρύξουν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στο πλαίσιο της αξιοποίησης των μαρινών που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.