Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αρκετοί προορισμοί στην Ιταλία κινδυνεύουν από overtourism, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών πόλεων όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, το Μιλάνο και η Βενετία, καθώς και λιγότερο γνωστές πόλεις όπως το Μπολτσάνο, το Λιβόρνο και το Ρίμινι.

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη από τη Demoskopika, η οποία ανέλυσε τον Γενικό Δείκτη Υπερπληθυσμού Τουριστών για να αναδείξει τις περιοχές στην Ιταλία που πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό αριθμό τουριστών.
Η μελέτη κατηγοριοποίησε τους προορισμούς σε πέντε επίπεδα. Πολύ υψηλό, υψηλό, μέτριο, χαμηλό και πολύ χαμηλό.

Οι τρεις πρώτες κατηγορίες αντιπροσωπεύουν περιοχές που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες προκλήσεις υπερτουρισμού στην χώρα με υπερβολική τουριστική κίνηση.
Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά ζητήματα όπως αυξημένη ρύπανση, καταπόνηση των τοπικών πόρων και απώλεια πολιτιστικής ταυτότητας.

Προορισμοί σε κίνδυνο

  • Οι τοποθεσίες σε πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου περιλαμβάνουν το Μπολτσάνο, το Λιβόρνο, τη Νάπολη, το Ρίμινι, το Τρέντο και τη Βενετία.
  • Σε υψηλό επίπεδο κινδύνου υπερτουρισμού βρίσκονται επίσης οι Αόστα, Φλωρεντία, Φόρλι-Τσεζένα, Γκορίτσια, Γκροσέτο, Ιμπέρια, Λα Σπέτσια, Τσίνκε Τέρρε, Μιλάνο, Ραβέννα, Ρώμη, Σαβόνα και Τεργέστη.
  • Μέτριο (χαμηλό και πολύ χαμηλό) επίπεδο κινδύνου παρουσιάζουν οι Μπολόνια, Μπρέσια, Κόμο, Γένοβα, Λούκα, Μόντσα Μπριάνζα, Πάντοβα, Πέζαρο και Ουρμπίνο, Πίζα, Πιστόια, Σάσαρι και Λα Μανταλένα, Σιένα, Βίμπο Βαλέντια και Τρόπεα.

Η ώρα για δράση

Οι ειδικοί προτρέπουν τα ιδρύματα να βρουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού που σχετίζεται με τον τουρισμό. Τονίζουν την άμεση ανάγκη για υπεύθυνες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός συμβάλλει στον πολιτιστικό εμπλουτισμό και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές.

Ο υπερτουρισμός στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα δημοφιλών προορισμών και απειλεί την ποιότητα των εμπειριών των επισκεπτών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, πολιτιστική διάβρωση και κοινωνική αναταραχή εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού ταξιδιωτών δεν είναι απλώς μια έκκληση για προώθηση πιο υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού, αλλά μια αναγκαιότητα για τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κοινοτήτων και των περιοχών.