Η Τουρκία, που βιώνει μια σημαντική κρίση βίζα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας με τα πιο ακριβά διαβατήρια στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι κατατάσσεται στην 52η θέση μεταξύ 194 χωρών στον δείκτη Henley Passport Index για την ελευθερία ταξιδιού, το κόστος διαβατηρίων της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί σε νέα ύψη.

Επί του παρόντος, η απόκτηση 10ετούς διαβατηρίου στην Τουρκία κοστίζει 8.623,30 TL. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, αυτό το ποσό μετατρέπεται σε περίπου 292,4 USD και με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία ισούται με 268 USD. Αυτό καθιστά την Τουρκία τη χώρα με το πιο ακριβό 10ετές διαβατήριο, ανεξάρτητα από τη συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιείται.

Οι κάτοχοι τουρκικών διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν σε 118 χώρες χωρίς βίζα.

Η λίστα με τα πιο ακριβά διαβατήρια του κόσμου το 2024

Το Μεξικό κατατάσσεται δεύτερο στη λίστα με τα πιο ακριβά διαβατήρια, με 10ετές διαβατήριο να κοστίζει 234 USD. Οι κάτοχοι μεξικανικών διαβατηρίων, που διαθέτουν το 23ο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 161 χώρες.

Η Αυστραλία κατέχει την τρίτη θέση με κόστος διαβατηρίου 228 USD. Το αυστραλιανό διαβατήριο κατατάσσεται 5ο πιο ισχυρό παγκοσμίως και επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα σε 190 χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τέταρτες με κόστος διαβατηρίου 167 USD. Το αμερικανικό διαβατήριο, που κατατάσσεται στην 6η θέση σε ισχύ, επιτρέπει το ταξίδι χωρίς βίζα σε 189 χώρες.

Το διαβατήριο της Νέας Ζηλανδίας είναι το πέμπτο πιο ακριβό, κοστίζει 128 USD. Κατατάσσεται ως το 5ο πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο, και επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα σε 190 χώρες.

Τα ισχυρότερα διαβατήρια , που επιτρέπουν ταξίδια χωρίς βίζα σε 194 χώρες, ανήκουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία. Παρά τη δύναμή τους, το κόστος του διαβατηρίου τους είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Τουρκίας.

Ένα 10ετές διαβατήριο κοστίζει 94 USD στη Γαλλία, 41 USD στη Γερμανία, 126 USD στην Ιταλία, 33 USD στην Ισπανία, 53 USD στη Σιγκαπούρη και 115 USD στην Ιαπωνία.

Η θέση της Τουρκίας ως με τα πιο ακριβά διαβατήρια υπογραμμίζει την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της, ιδιαίτερα εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων όσον αφορά τις θεωρήσεις με την ΕΕ .