Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μπορεί οι απώλειες στον κλάδο των αερομεταφορών εξαιτίας της νόσου Covid-19 να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 174 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2021, ωστόσο, η Qantas κατάφερε εν μέσω πανδημίας να γίνει μία από τις πιο οικονομικά ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Η μετοχή της έχει αυξηθεί κατά 120% από το χαμηλό του Μαρτίου του 2020 και η αξία της υπολογίζεται στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η πανδημία στην Αυστραλία

Ένα από τα πρώτα μέτρα που εφάρμοσε η Αυστραλία, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήταν το κλείσιμο των διεθνών συνόρων της πέυρσι τον Μάρτιο. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε σχεδόν να εξαλείψει τον ιό σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, στην Αυστραλία καταγράφονται λιγότεροι από 1.000 θάνατοι συνολικά, ενώ εντοπίζονται μόλις 150 ενεργά κρούσματα. Η ζωή συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ισχυρή ζήτηση

Τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια έγιναν τόσο δημοφιλή τον τελευταίο ένα χρόνο κάτι που η Qantas κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Airways Ltd., Αλαν Τζόις, δήλωσε πως η ζήτηση για το μήνα Μάιο επρόκειτο να ξεπεράσει ακόμη και τα επίπεδα πριν από τον Covid. Τα εγχώρια έσοδα θα υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα δύο χρόνια ενώ το απόθεμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,75 δολάρια εντός ενός έτους, 43% δηλαδή πάνω από την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

Απώλειες

Παρά τα θετικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν τόσο ολέθριες για τον κλάδο των αερομεταφορών που δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Qantas. Η αεροπορική εταιρεία εκτιμά ότι η πανδημία της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες εσόδων.

Τον Μάιο, εκτός από τις περικοπές θέσεων εργασίας που είχαν ήδη προαναγγελθεί, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ένα διετές πάγωμα αμοιβών και προσέφερε εθελοντική απόλυση στο διεθνές πλήρωμα καμπίνας.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκε στην αεροπορική εταιρεία το 2020 είχε σχεδιαστεί για να διατηρήσει το προσωπικό στις θέσεις του.

Το πλάνο ανάκαμψης

Για να επιστρέψει στην κορυφή, η Qantas παρουσίασε ένα τριετές σχέδιο τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο περιλάμβανε συγκέντρωση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από θεσμικούς επενδυτές και γείωση ολόκληρου του στόλου των 12 A380 αεροσκαφών της για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η αεροπορική εταιρεία αναμένει από το πρόγραμμα μείωσης κόστους να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023.