Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το 2019 και το 2021, η Σαμπούκα στην Σικελία της νότιας Ιταλίας έγινε viral καθώς πούλησε σπίτια για μόλις 1 ευρώ, με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των κατοίκων της και να αποτρέψει την ερήμωση.

Οι αγοραστές ήρθαν από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή και οι πωλήσεις το 2019 διοχέτευσαν στην τοπική οικονομία περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, η πόλη της Σικελίας “βγάζει στο σφυρί”, περισσότερα σπίτια. Αυτή τη φορά διατίθενται δέκα κατοικίες στην τιμή εκκίνησης των 3 ευρώ.

Τα σπίτια πωλούνται μέσω δημοπρασίας στον πλειοδότη, επομένως η τιμή αγοράς θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη από το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ. Προηγουμένως τα περισσότερα είχαν αγοραστεί μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ.

Οι κατοικίες βρίσκονται στην παλιά συνοικία των Σαρακηνών της πόλης και είναι κατάλληλες δομικά, όπως και εκείνες που πωλήθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων.

Ωστόσο, απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμα για διαμονή. Όπως και με τα προηγούμενα φθηνά σπίτια, οι αγοραστές θα πρέπει να αναλάβουν εκτεταμένες εργασίες επισκευής.

Τα σπίτια, τα οποία εγκαταλείφθηκαν μετά από σεισμό του 1969, ανήκουν στις τοπικές αρχές, οπότε η διαδικασία πώλησης είναι πιο ομαλή σε σχέση με μέρη όπου τα συμβόλαια γίνονται μεταξύ αγοραστών και ιδιωτών.

Τα ακίνητα που προσφέρονται είναι δύο έως τριών υπνοδωματίων, όχι μεγαλύτερα από 80 τ.μ. χτισμένα από πέτρα και στο χρώμα του μελιού. Έχουν δύο ή τρεις ορόφους και ορισμένα διαθέτουν βεράντες.

Πώς άλλαξαν τις μικρές πόλεις της Ιταλίας οι κατοικίες 1 ευρώ

Τα «σπίτια στην τιμή ενός εσπρέσο» στην Σαμπούκα έχουν αποφέρει εισόδημα σε ντόπιους κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές.
Επίσης, έγιναν η αφορμή για το άνοιγμα νέων τουριστικών καταλυμάτων και καταστημάτων.

Επιπλέον υπάρχουν χώροι απομακρυσμένης εργασίας για να ενθαρρύνουν τους digital nomads να παραμείνουν στην πόλη.

Το πρόγραμμα άλλαξε και τα δημογραφικά στοιχεία της πόλης. Ιδιαίτερα δημοφιλής στους αγοραστές από τις ΗΠΑ ονομάζεται και “Μικρή Αμερική”, λόγω της μεγάλης κοινότητας Αμερικανών.