Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το βασίλειο των Ιμαλαΐων του Μπουτάν τριπλασιάζει την ημερήσια χρέωση για τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Οι τουρίστες στο Μπουτάν, θα πληρώνουν πολύ υψηλότερο Τέλος Αειφόρου Ανάπτυξης (SDF)  όταν ο προορισμός ανοίξει ξανά για διεθνείς επισκέπτες, στις 23 Σεπτεμβρίου (μετά από δύο χρόνια κλεισίματος).

Το (SDF), θα προσαρμοστεί από 65 δολάρια ανά τουρίστα ανά διανυκτέρευση σε 200 δολάρια και θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που προωθούν  τις ουδέτερες εκπομπές άνθρακα και τον βιώσιμο τουρισμό.

Αυτό σημαίνει ότι μια οκταήμερη διαμονή στην μικρή αυτή χώρα, θα επιβαρύνεται με χρέωση 1.600 δολάρια ανά άτομο.

Η στρατηγική του Μπουτάν ήταν πάντα να κρατά έξω τους ταξιδιώτες με σακίδια και τον μαζικό τουρισμό. Επικαλούμενος «τουρισμό υψηλής αξίας, χαμηλού όγκου».

Και ενώ η χρέωση των 200 δολαρίων είναι ακριβή, η αλήθεια είναι ότι, για τους περισσότερους ταξιδιώτες, το Μπουτάν ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα πολύ δαπανηρό μέρος για επίσκεψη.

Πριν από την πανδημία, η χώρα επέβαλε κάτι που ονομαζόταν «ελάχιστο ημερήσιο πακέτο», το οποίο σήμαινε ότι οι περισσότεροι τουρίστες έπρεπε να ξοδεύουν τουλάχιστον 200 δολάρια την ημέρα.

Αν και αυτό έχει πλέον καταργηθεί, το νέο υψηλότερο τέλος ανάπτυξης διασφαλίζει ότι το Μπουτάν είναι πλέον τόσο ακριβό για ταξίδι όσο ποτέ.
Ο οικολογικός φόρος είναι απαγορευτικός και θα αποτρέψει τους υποψήφιους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα ταξιδιωτικά πακέτα του Μπουτάν μόλις ανοίξει ξανά η χώρα.

Ενώ οι επισκέπτες στο Μπουτάν έπρεπε προηγουμένως να χρησιμοποιήσουν ορισμένους τουριστικούς πράκτορες, από τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιώτες θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να σχεδιάζουν τα δικά τους δρομολόγια.

Οι τουριστικοί πράκτορες λένε ότι όταν η χώρα ανοίξει ξανά τις πόρτες της μετά από δύο χρόνια παύσης, οι νέες χρεώσεις μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους.

Η οικονομία των 3 δις δολαρίων στο Μπουτάν συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο νέος φόρος δεν θα αποτρέψει τους πλούσιους τουρίστες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν.