Η Κίνα επένδυσε περίπου 4,3 δισ. γουάν, δηλαδή 656 εκατ. δολάρια, για να δώσει ώθηση στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη σε φτωχές αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2016-2020, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Πού διοχετεύθηκαν οι πόροι

Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση παραστάσεων όπερας, στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων πολιτιστικών κέντρων σε αγροτικές περιοχές και στη στήριξη ποικίλων τουριστικών έργων σε περιοχές που επλήγησαν από τη φτώχεια, δήλωσε ο Λι Κουν, υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια, περίπου 132.000 πολιτιστικοί εργαζόμενοι έχουν αποσταλεί στην ύπαιθρο για την ενδυνάμωση των τοπικών πολιτιστικών επιχειρήσεων. Πάνω από 700 σχετικά μαθήματα κατάρτισης προσφέρθηκαν στους ντόπιους και συνολικά πάνω από 10.000 άτομα έχουν εκπαιδευτεί για να εργαστούν στη βιομηχανία πολιτισμού και τουρισμού.

Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί ότι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά (intangible cultural heritage-ICH) παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανακούφισης της φτώχειας της χώρας, δήλωσε ο Γουάνγκ Τσενγιάνγκ, αξιωματούχος του αρμόδιου υπουργείου.

Δημιουργία εργαστηρίων

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδόν 1.000 εργαστήρια έχουν δημιουργηθεί σε φτωχές γειτονιές για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης. Η κομητεία Νυέμο στην πόλη Λάσα, της αυτόνομης περιφέρειας του Θιβέτ της νοτιοδυτικής Κίνας, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει 10 τέτοια εργαστήρια, παρέχοντας θέσεις εργασίας για 152 φτωχά νοικοκυριά και ωφελώντας περισσότερα από 560 άτομα με το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους να φτάνει τα 3.000 γουάν.