Η Πράγα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για βιώσιμες αγορές μόδας, με 1 στα 5 καταστήματα ρούχων να προσφέρει μεταχειρισμένες ή vintage επιλογές. Αυτό προέκυψε από νέα έρευνα που δημοσίευσε η Apparel Resources.

Παραδόξως, η Πράγα ξεπερνά τις πρωτεύουσες της μόδας όπως το Μιλάνο και ξεπερνά ακόμη και το Λονδίνο και το Παρίσι, παρά τον σημαντικά μικρότερο πληθυσμό της.

Καθώς η οικολογική συνείδηση σαρώνει τον κόσμο και οι vintage τάσεις της μόδας όπως το “thriftcore” κυριαρχούν σε πλατφόρμες όπως το TikTok, οι αγορές από δεύτερο χέρι δεν είναι πλέον εξειδικευμένες – είναι μια κυρίαρχη επιλογή.

Η μελέτη υπογραμμίζει μια σημαντική αύξηση στους αγοραστές Gen Z που επιλέγουν τους ταξιδιωτικούς προορισμούς τους με βάση το πάθος τους για vintage αγορές.

Προβολές στο TikTok

Τα δεδομένα του TikTok αποκαλύπτουν συγκλονιστικές προβολές για την #thriftingprague, με 802,5K προβολές, το #thriftingamsterdam (291,1K προβολές) και το #thriftingbarcelona (925,1K προβολές).

Για να προσδιορίσουν την κορυφαία πόλη για vintage και μεταχειρισμένα καταστήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν σχολαστικά 10.000 καταστήματα σε όλη την Ευρώπη.

Άλλα hotspots βιώσιμων αγορών

Ενώ η Πράγα βασιλεύει ως ο κορυφαίος βιώσιμος προορισμός αγορών, άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, η Κρακοβία και η Βαρκελώνη καθιερώνονται επίσης ως hotspots για βιώσιμη μόδα.

Σε αυτές τις πόλεις, τα καταστήματα βιώσιμης μόδας αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10% του συνολικού αριθμού καταστημάτων ένδυσης.

Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα της Google

Τα δεδομένα αναζήτησης Google αποκαλύπτουν μια αύξηση 15% στις αναζητήσεις για τις «καλύτερες πόλεις για vintage αγορές» τον περασμένο χρόνο.

Η άνοδος των διαδικτυακών καταστημάτων λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων, όπως το Depop και το Vinted, προσελκύει έναν αυξανόμενο αριθμό νεαρών αγοραστών που θέλουν να ανακαλύψουν vintage θησαυρούς.