Ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet προτείνει μια επίσκεψη στα Βουρλά (Ούρλα – Urla), την υπέροχη γειτονική πόλη της Σμύρνης, την οποία έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο με τίτλο «Best in Travel 2024» (Καλύτεροι Ταξιδιωτικοί Προορισμοί για το 2024).

Τα βραβευμένα με αστέρια Michelin Βουρλά, ένας κόμβος γαστρονομίας, είναι γνωστά για τους αμπελώνες τους καθώς και για μια σειρά από εστιατόρια που ακολουθούν τη λογική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι».

Τα Βουρλά διακοσμούν πλακόστρωτα δρομάκια και πέτρινα σπίτια με θέα σε κόλπους, ενώ διαθέτουν επίσης αρκετά πολυτελή μπουτίκ ξενοδοχεία που προσφέρουν όλες τις απαιτούμενες ανέσεις στους πελάτες τους.

Η επίσκεψη σε αυτή την όμορφη πόλη δίνει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν ταυτόχρονα τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής.

Εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin

Η «καλή ζωή» στα Βουρλά περιλαμβάνει απόλαυση του ελαιόλαδου, των πλούσιων αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων και των νόστιμων κρασιών της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, καινοτόμοι σεφ έχουν δημιουργήσει εστιατόρια που αναδεικνύουν τη θαυμαστή γενναιοδωρία αυτών των εύφορων εδαφών, δημιουργώντας ένα τοπικό θαύμα προϊόντων, η παραγωγή των οποίων βασίζεται στην αειφορία και ακολουθεί τη λογική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι». Αυτή η επιτυχία τράβηξε την προσοχή των επιθεωρητών της Michelin, με αποτέλεσμα τα Βουρλά να κερδίσουν συνολικά έξι αστέρια του οδηγού Michelin για το 2024. Εκτός από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις που έχουν βραβευτεί από τον Οδηγό, αυτή η μικρή γειτονιά φιλοξενεί τρία εστιατόρια με βραβεία Green Star και Sommelier.

Τα κρασιά των Βουρλών

Το ήπιο κλίμα των Βουρλών είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου. Στην αρχαιότητα, τα κρασιά που παρήγαγε η περιοχή συσκευάζονταν σε αμφορείς και στέλνονταν στα παράλια της Δυτικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Τα Βουρλά εξακολουθούν να αποτελούν έναν ελκυστικό προορισμό με θέμα το κρασί και παρουσιάζουν έναν σταθερά αναπτυσσόμενο τομέα αμπελουργίας – εξού και φιλοξενούν το ετήσιο Vintage Festival, το οποίο πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου κάθε έτους. Κατά μήκος της διαδρομής των αμπελώνων στα Βουρλά θα ανακαλύψετε εύγευστα κρασιά από ποικιλίες αμπέλου όπως οι Urla Karası, Foça Karası και Gaydura – οι ποικιλίες αυτές είναι μοναδικές και έχει ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή κρασιού από αυτές σε τοπικά μπουτίκ οινοποιεία.

Οι διαδρομές της ελιάς

Τα Βουρλά βρίσκονται στην πιο εύφορη γεωγραφική περιοχή της Τουρκίας και οι ελιές που καλλιεργούνται στην περιοχή φέρνουν αφθονία αγαθών στο τραπέζι της εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο τόπος φιλοξενεί αιωνόβια ελαιόδεντρα και αποτελεί τμήμα μιας περιοχής που είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την καλλιέργεια της ελιάς και τον πολιτισμό που αφορά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, το παλαιότερο εργαστήριο ελαιόλαδου στον κόσμο βρίσκεται στις Κλαζομενές, έναν αρχαίο οικισμό των Βουρλών. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε γευσιγνωσίες ελαιόλαδου, να εξερευνήσουν τις διαδρομές της ελιάς στα Βουρλά και να μάθουν ακόμη περισσότερα για την ιστορία της ελιάς στην Ανατολία στο Μουσείο Ελαιόλαδου Köstem στο κέντρο της πόλης.

Ηλιόλουστος και ζεστός χειμώνας

Τα Βουρλά, ένας τόπος με διαχρονική αξία, έχουν όμορφους κόλπους και κρυστάλλινα γαλάζια νερά. Αποτελούν αγαπημένο προορισμό για χειμερινές αποδράσεις χάρη στο ηλιόλουστο και ζεστό κλίμα του Αιγαίου, ιδανικό για χαλαρούς περιπάτους κατά μήκος γραφικών δρόμων ή για περιηγήσεις σε όμορφα καταπράσινα τοπία. Μπορείτε να εξερευνήσετε τις υπέροχες πλατείες της πόλης ή να κάνετε ένα διάλειμμα σε ένα υπαίθριο καφέ που σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια, δύο από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και να αγοράσετε χειροποίητα προϊόντα στις αγορές του χωριού.

Ταξίδι στην ιστορία των πολιτισμών

Τα Βουρλά ξεχωρίζουν για τον ιστορικό τους πλούτο. Σε απόσταση μόλις μίας ώρας με το αυτοκίνητο βρίσκεται η αρχαία πόλη της Εφέσου με τον ναό της Αρτέμιδος, που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, καθώς και η εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη του Κέλσου. Η Έφεσος, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κατοικείται εδώ και περίπου εννέα χιλιάδες χρόνια – διάστημα που καλύπτει την προϊστορική και την ελληνιστική εποχή, την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς και την οθωμανική περίοδο. Στην περιοχή γύρω από την Έφεσο υπάρχουν μοναδικά τέχνεργα από την παλαιοχριστιανική εποχή και σημαντικοί ιεροί χώροι, όπως το Σπίτι της Παρθένου Μαρίας, η Βασιλική του Ιωάννη και το Σπήλαιο των Επτά Κοιμωμένων.