Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ΗΠΑ είναι ο πιο δημοφιλής διεθνής προορισμός για ψώνια. Αυτό δείχνει η κοινή έρευνα, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Ερευνητικό Κέντρο Φιλοξενίας και Τουρισμού του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, σε συνεργασία με την The Bicester Collection, που θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στο La Roca Village, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

«Ο λιανικός τουρισμός είναι ένα ακμάζον τμήμα της αγοράς στις ΗΠΑ, δήλωσε η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα ψώνια είναι μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής. Μία συνήθεια που δεν αποχωρίζονται στα ταξίδια.

Η πανδημία επηρέασε σοβαρά τόσο τις ταξιδιωτικές όσο και τις βιομηχανίες λιανικής. Καθώς ο κόσμος ανοίγει ξανά, αυτή η έκθεση δείχνει πώς η εμπειρία λιανικής μπορεί να γίνει επίσης λόγος για ταξίδι.

Τα ευρήματα μας για τις ΗΠΑ ενισχύουν τη γοητεία της ως την «Μέκκα για ψώνια», υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο λιανικός τουρισμός στον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού της χώρας».

Τα τελευταία στοιχεία κατονομάζουν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη συνεισφορά του λιανικού τουρισμού στο ΑΕΠ το 2019 (34,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Παρά τις προκλήσεις από την πανδημία, οι ΗΠΑ διατήρησαν την ηγετική τους θέση το 2020 με 17,5 δισεκατομμύρια. Συνέχισαν να αναπτύσσονται το 2021, συνεισφέροντας 23,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας μέσω του λιανικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα το 2019, ο λιανικός τουρισμός που είχε αξία 178,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισοδυναμεί με το 6% του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού και μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 15% σε ορισμένους προορισμούς.

Οι προορισμοί με αφορολόγητες αγορές αυξάνουν τους τουρίστες

Οι κυβερνήσεις που δίνουν κίνητρα σε αυτό το τμήμα λιανικής με αγορές αφορολόγητων έχουν δει τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξάνονται.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που κατάργησαν τις αφορολόγητες αγορές έχουν δει επισκέπτες να μετακινούνται σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, στερώντας από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σημαντικά έσοδα από τις εξαγωγές.

Στο Παρίσι, οι λιανοπωλητές έχουν αναπτυχθεί από τότε που η Γαλλία όρισε τριήμερη περίοδο έκπτωσης ΦΠΑ για αγορές που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ το 2019.
Tο Bicester Village Shopping Collection είδε σημαντική άνοδο στις επισκέψεις στο Παρίσι, ξεπερνώντας το Λονδίνο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο σταδιακά κατάργησε το πρόγραμμα επιστροφής ΦΠΑ.

Μία ολοκληρωμένη επισκόπηση του λιανικού τουρισμού

Η επερχόμενη έκθεση WTTC επιδιώκει να παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του λιανικού τουρισμού, καλύπτοντας τις λιανικές συνήθειες, τις αναδυόμενες τάσεις και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Με την ενσωμάτωση γνώσεων από ειδικούς του κλάδου, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες, η έκθεση προσφέρει μια ολιστική προοπτική σε αυτό το ζωτικής σημασίας τμήμα της αγοράς.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την καθοδήγηση προορισμών στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, την παροχή κινήτρων στον λιανικό τουρισμό και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.