Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ο φθηνότερος προορισμός για τις διακοπές των Βρετανών. Αυτό αναφέρει η έρευνα από το παγκόσμιο βαρόμετρο τουριστικού κόστους της Post Office σε 36 προορισμούς. Μάλιστα για πρώτη φορά ξεπερνά τη Βουλγαρία. Ο λόγος κυρίως είναι η πτώση κατά 37% στην αξία της τουρκικής λίρας.

Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τους εναπομείναντες διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι αυξανόμενες πωλήσεις για νομίσματα χωρών μεγάλων αποστάσεων υποδηλώνουν ότι οι Βρετανοί θα ταξιδέψουν μακρύτερα για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Οι συναλλαγματικές τάσεις που δημοσιεύθηκαν στην τελευταία έκθεση Post Office Holiday Money Report διαπίστωσαν ότι οι πωλήσεις πέσο (Μεξικό) είναι 45% υψηλότερες από ό,τι την περίοδο πριν από την πανδημία του 2020.

Ωστόσο, η ισχύς της στερλίνας έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων σημαίνει ότι οι τουρίστες θα πάρουν περισσότερα για τα χρήματά τους σε προορισμούς πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι τα θέρετρα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία προσφέρουν μακράν τις χαμηλότερες τιμές για τους κυνηγούς ευκαιριών.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας βοήθησε το Μαρμάρι να ξεπεράσει το Sunny Beach της Βουλγαρίας για πρώτη φορά. Μάλιστα, πήρε την πρώτη θέση για βασικά τουριστικά προϊόντα.

Τα θέρετρα της Ευρωζώνης φαίνονται επίσης καλής αξίας, καταλαμβάνοντας πέντε από τις 10 κορυφαίες θέσεις του βαρόμετρου.

Το Algarve (£44,39, πτώση 1%) παραμένει το φθηνότερο στην τρίτη θέση, με κόστος 25% χαμηλότερο από ό,τι η Costa del Sol που βρίσκεται στην έκτη θέση (£59,56, πτώση 2,2%).

Ωστόσο, η Κύπρος έχει ξεπεράσει το ισπανικό φαβορί για να κατακτήσει την πέμπτη θέση, αφού κατέγραψε απότομη πτώση τιμής άνω του 15 τοις εκατό στις £56,44 στην Πάφο.

Η Μάλτα (9η) μπήκε επίσης στην πρώτη 10άδα με πτώση 5,8% στο κόστος του βαρόμετρου στη Σλιέμα (65,35 £).

Στην όγδοη θέση η Μαδέρα (64,05 £) ήταν ο μόνος κορυφαίος προορισμός που παρουσίασε αύξηση τιμής, αν και μόλις 3,4%.

Το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής παραμένει η καλύτερη αξία για τους παραθεριστές μεγάλων αποστάσεων και διατηρεί την τέταρτη θέση μετά την πτώση της τιμής κατά 1,6% στις 53,23 £.

Παρόλο που η στερλίνα έχει χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από πέρυσι, το Ορλάντο της Φλόριντα (10η θέση) μπήκε στο top 10 του βαρόμετρου για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, οι τιμές μειώθηκαν 10,1% από έτος σε έτος στις 67,01 £.